Składniki:
- 310g mąki pszennej
- 2 banany
- 40g kakao
- 150g cukru pudru
- szczypta soli
- 250g schłodzonego masła
- 2 żółtka
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 150g-180g białej czekolady
W głębokiej misce umieścić mąkę, cukier, kakao, szczyptę soli, proszek do pieczenia i wymieszać. Banany obrać i ugnieść na puree (ja zmiksowałam w blenderze). Do suchych składników dodać pokrojone w kawałki masło, żółtka, puree z bananów i zagnieść elastyczne, miękkie ciasto. Sformować z ciasta kulę, umieścić w misce, przykryć ją folią aluminiową i wstawić do lodówki na ok. 1 godz.
Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na kilka części. Każdą część rozwałkować (przy wałkowaniu należy podsypywać mąką) i wycinać serca foremką. Połowa ze wszystkich serc powinna mieć wycięte mniejszą foremką o kształcie serca "okienko" (czyli powinniśmy mieć tyle samo serc z okienkami, ile bez okienek:)).
Ciastka układać partiami na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Należy przenosić je na blaszkę ostrożnie. Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku ok. 10-14 min (trzeba pilnować, żeby się nie przypaliły).
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Na serduszka bez "okienka" nakładać (np. łyżeczką) rozpuszczoną czekoladę (nie dojeżdżając do samych brzegów) i na warstwę czekolady od razu nakładać serduszka z "okienkiem" - lekko docisnąć. Chwilę można schłodzić w lodówce.
Smacznego:)
Urocze:)
OdpowiedzUsuńWyglądają niezwykle i smakowicie :)
OdpowiedzUsuńpięknie się prezentują!:)
OdpowiedzUsuńskradłaś mi serce! <3 :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
szana :)
O rany, ale pyszności! A do tego pięknie wyglądają! :))
OdpowiedzUsuńW sam raz na Walentynki:) Pyszności:)
OdpowiedzUsuńJakie śliczne :}
OdpowiedzUsuńBardzo fajnie wyglądają:)Idealne na walentynki:))Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńwygladaja slicznie ale mi nie smakowały
OdpowiedzUsuńpycha sa
OdpowiedzUsuńŚwietne!
OdpowiedzUsuń