Składniki:
- 130 g aktywnego zakwasu żytniego
- 250 g mąki żytniej typ 720
- 2 łyżeczki soli
- 50 g sezamu
- 250 ml ciepłej wody
Wszystkie składniki należy wymieszać w misce do uzyskania jednolitego ciasta. Formę (użyłam keksówki o wymiarach górnych krawędzi 26cm x 12cm) natłuścić, wysypać mąką z pełnego przemiału (albo bułką tartą lub otrębami), aby chleb się nie przykleił. Ja wyłożyłam formę papierem do pieczenia, papier posmarowałam i wysypałam sezamem oraz otrębami owsianymi. Do tak przygotowanej formy należy przelać ciasto.
Foremkę przykryć np. lnianą ściereczką lub folią spożywczą (ja wsadziłam foremkę do jednorazowej reklamóweczki, którą uformowałam tak, aby nad ciastem tworzyła kapturek i nie przyklejała się do ciasta w czasie wyrastania) i odłożyć w ciepłe miejsce na ok. 15 godzin (u mnie ciasto stało po prostu w kuchni w temp. pokojowej).
Przed upływem czasu wyrastania rozgrzać piekarnik do 220 stopni. Przed włożeniem do piekarnika chlebek można ostrożnie posmarować wodą i delikatnie posypać sezamem.
Ciasto delikatnie (aby nie opadło) wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 35 minut. Po wyjęciu chlebka chwilę odczekać, następnie wyjąć z formy. Najlepiej studzić na kratce. Kroić, kiedy ostygnie.
Wyrośnięty chlebek |
Lubię chleb, który robi się sam :) Dawno już się u mnie nie robił, przypomnałaś mi. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń