sobota, 26 stycznia 2013

Szafranowe bułeczki z twarożkiem

Bardzo smaczne, puszyste bułeczki o dość słodkim smaku. Świetnie smakują ze szklanką mleka:) Dzięki dodatkowi szafranu mają specyficzny smak. Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki.




Składniki (na ok. 30 bułeczek):
  • 100 g masła
  • 500 ml mleka
  • 35 g świeżych drożdży
  • 250 g zmielonego twarogu
  • 1 g szafranu (użyłam szafranu ze sklepu Skworcu)
  • 150 g drobnego cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • ok.1 kg - 1,1 kg mąki pszennej
  • do posmarowania: 1 jajko + 1 łyżka mleka
  • do posypania: sezam (użyłam sezamu ze sklepu Skworcu)

Masło roztopić. Dodać mleko i podgrzać aż będzie lekko ciepłe (w przepisie podano, że ma mieć temp. 37 stopni). Mleko z masłem wlać do miski, dodać rozkruszone drożdże, wymieszać aż do rozpuszczenia drożdży (mleko nie może być zbyt ciepłe!). Dodać zmielony twarożek (może być to gotowy twaróg do serników albo po prostu zmielony biały ser), szafran, cukier, sól, większą część mąki (ilość cukru można zmniejszyć). Wyrobić gładkie ciasto, nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok 40 min - 1h. Ciasto powinno w tym czasie podwoić objętość.

Po tym czasie wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i przez chwilę wyrabiać, stopniowo dodając resztę mąki.

Gotowe ciasto podzielić na ok. 30 części i uformować bułeczki. Układać jedną obok drugiej w odległości ok 5mm od siebie (a więc blisko), aby w czasie pieczenia się zetknęły. Bułki nakryć lnianą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 40 minut.

Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka, posypać sezamem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do  200 stopni i w takiej temperaturze piec ok 20-22 min (ja piekłam ok 18 min). Upieczone bułeczki wystudzić na kratce i porozdzielać.

9 komentarzy:

  1. Cudowne, aż chce sie porwać jedna:)

    OdpowiedzUsuń
  2. a ja dziś robiłam ciasto z szafranem :) bułeczki pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie smakowite i puszyste! Zjadłabym taką bułeczkę z konfiturą na przykład :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne:) Zjadłamy taką jedną...blaszkę pełną bułeczek:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ślicznie się prezentują :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają prześlicznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Słyszałam kiedyś, że Szwedzi tworzą takie bułeczki na jakieś święto. Muszą być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniale wyglądają te bułeczki!

    OdpowiedzUsuń

Skomentuj!

Drukuj

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...