piątek, 11 stycznia 2013

Chleb kukurydziany

Jeden z moich ulubionych chlebków. Pyszny, z chrupiącą skórką i miękkim, puszystym środkiem. Dzięki dodatkowi mąki kukurydzianej ma piękny, żółty kolor. Z podanych proporcji można upiec 2 większe, lub np. 4 malutkie chlebki. Przepis znalazłam na blogu Moje Wypieki.





Składniki na poolish:
  • 225 g mąki pszennej chlebowej
  • 225 g wody
  • 1g świeżych, pokruszonych drożdży  (1/4 łyżeczki)
Wszystkie składniki wymieszać (drożdże można najpierw rozpuścić w wodzie), przykryć szczelnie (np. folią spożywczą), pozostawić w temperaturze pokojowej na ok. 12 - 16 godzin.

Składniki na ciasto:
  • 455 g mąki pszennej chlebowej
  • 225 g mąki kukurydzianej
  • 342 g wody
  • 12 g drożdży świeżych
  • 1 łyżka soli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • cały 12-16 godzinny poolish
Do miski wsypać mąkę kukurydzianą, zalać wodą i odstawić na 15 minut. Po tym czasie dodać pozostałe składniki. Wyrobić ciasto - można to zrobić rękami lub mikserem o dużej mocy (wtedy miksować 3 minuty na wolnych obrotach, a potem 3 minuty na szybszych). Wyrobione ciasto przykryć ręcznikiem lub folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny. Po 45 minutach należy złożyć ciasto. 

Wyrośnięte ciasto podzielić wg uznania: można podzielić na 2 części - wtedy otrzymamy 2 spore bochenki. Ja dzielę zwykle na 4 części - wychodzą wtedy 4 małe bocheneczki. Można też zamiast chlebków upiec mniejsze bułeczki. Podzielone ciasto odstawić przykryte na 10 - 20 minut, by odpoczęło. 

Uformować bochenki. Najlepiej jest umieścić je w koszykach (ja koszyków nie posiadam i u mnie bochenki wyrastają zwykle na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, na której będą się później piec). Chlebki przykryć (inaczej szybko obsychają) i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1,15 godz. Przed pieczeniem chlebki można ponacinać. Można też delikatnie posmarować je wodą i posypać dowolnymi ziarnami.

Wyrośnięte chlebki wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 235 stopni. Piec z parą przez około 40 minut. Najlepiej studzić na kratce.



5 komentarzy:

  1. jaki fajny chlebek! lubię takie domowe pieczywko:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię kukurydziane pieczywo i takie chlebek z chęcią bym wypróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  3. a mozna uzyc drozdzy suchyh jesli tak to ile na 12 gramow?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, można. Drożdży suchych należy dać o 1/2 mniej, niż świeżych. Więc trzeba użyć 0,5 g (1/8 łyżeczki) suchych drożdży do poolish i 6 g (1,5 łyżeczki) do ciasta.

      Pozdrawiam!

      Usuń
  4. DZIEKUJE BARDZO ZA ODPOWIEDZ
    POZDRAWIAM LUKASZ

    OdpowiedzUsuń

Skomentuj!

Drukuj

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...