Składniki na poolish:
- 225 g mąki pszennej chlebowej
- 225 g wody
- 1g świeżych, pokruszonych drożdży (1/4 łyżeczki)
Wszystkie składniki wymieszać (drożdże można najpierw rozpuścić w wodzie), przykryć szczelnie (np. folią spożywczą), pozostawić w temperaturze pokojowej na ok. 12 - 16 godzin.
Składniki na ciasto:
- 455 g mąki pszennej chlebowej
- 225 g mąki kukurydzianej
- 342 g wody
- 12 g drożdży świeżych
- 1 łyżka soli
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- cały 12-16 godzinny poolish
Do
miski wsypać mąkę kukurydzianą, zalać wodą i odstawić na 15 minut. Po tym czasie dodać pozostałe składniki. Wyrobić ciasto - można to zrobić rękami lub mikserem o dużej mocy (wtedy miksować 3 minuty na wolnych
obrotach, a potem 3 minuty na szybszych). Wyrobione ciasto przykryć ręcznikiem lub folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny. Po 45 minutach
należy złożyć ciasto.
Wyrośnięte ciasto podzielić wg uznania: można podzielić na 2 części - wtedy otrzymamy 2 spore bochenki. Ja dzielę zwykle na 4 części - wychodzą wtedy 4 małe bocheneczki. Można też zamiast chlebków upiec mniejsze bułeczki. Podzielone ciasto odstawić przykryte na 10 - 20 minut, by
odpoczęło.
Uformować bochenki. Najlepiej jest umieścić je w koszykach (ja koszyków nie posiadam i u mnie bochenki wyrastają zwykle na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, na której będą się później piec). Chlebki przykryć (inaczej szybko obsychają) i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1,15 godz. Przed pieczeniem chlebki można ponacinać. Można też delikatnie posmarować je wodą i posypać dowolnymi ziarnami.
Wyrośnięte chlebki wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 235 stopni. Piec z parą przez około 40 minut. Najlepiej studzić na kratce.
jaki fajny chlebek! lubię takie domowe pieczywko:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię kukurydziane pieczywo i takie chlebek z chęcią bym wypróbowała :)
OdpowiedzUsuńa mozna uzyc drozdzy suchyh jesli tak to ile na 12 gramow?
OdpowiedzUsuńTak, można. Drożdży suchych należy dać o 1/2 mniej, niż świeżych. Więc trzeba użyć 0,5 g (1/8 łyżeczki) suchych drożdży do poolish i 6 g (1,5 łyżeczki) do ciasta.
UsuńPozdrawiam!
DZIEKUJE BARDZO ZA ODPOWIEDZ
OdpowiedzUsuńPOZDRAWIAM LUKASZ