wtorek, 29 lipca 2014

Ziemniaczane kotleciki z łososiem

Niecodzienne kotleciki z dodatkiem łososia z pewnością urozmaicą tygodniowe menu. Będą też świetnym sposobem na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków z poprzedniego dnia.

 



Składniki:
  • ok. 190 g ugotowanych młodych ziemniaków
  • pęczek dymki
  • 1/4 średniej cebuli 
  • puszka łososia w sosie własnym Graal (po odsączeniu z zalewy - 90g)
  • przyprawy: sól, pieprz, pieprz cayenne
  • mąka do obtoczenia kotlecików
  • olej do smażenia

Ziemniaki ugnieść np. widelcem (nie muszą tworzyć idealnie gładkiej masy). Łososia odsączyć z zalewy, podzielić na mniejsze kawałki i dodać do ziemniaków. 1/4 obranej cebuli zetrzeć na tarce o małych oczkach i dodać do ziemniaków. Dymkę umyć, posiekać i dodać do masy. 
Wszystkie składniki wymieszać i przyprawić do smaku solą, pieprzem oraz pieprzem cayenne. 
Z masy umączonymi dłońmi formować okrągłe kotleciki*, obtoczyć je w mące i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

*Jeśli użyjemy gatunku ziemniaków, który nie chce się kleić, należy do masy dodać trochę mleka lub ostatecznie jajko oraz nieco mąki.



Łosoś to jedna z ryb, które w kuchni daje wiele możliwości. Zwykle w sklepach spotykamy wędzonego łososia lub świeże filety. 

 
Firma Graal proponuje natomiast łososia w puszce w trzech wariantach: w sosie własnym, w sosie pomidorowym i w oleju. Łososia w takiej formie można wykorzystać w różnych apetycznych posiłkach.


http://www.graal.pl

To my! młode kartofelki

24 komentarze:

  1. Świetny pomysł, zwykle kotleciki trochę już mi się przejadły, a tu miła odmiana :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super! Na pewno mi posmakują :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja poproszę! Aż mi ślinka cieknie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawie się zapowiada, szkoda, że nie dałaś zdjęcia zawartości puszki...ale co za problem, kupię i zobaczę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. kotleciki ziemniaczane są mi znane :) Bardzo je lubię, ale z rybą jeszcze ich nie robiłam!

    OdpowiedzUsuń
  6. ale mi narobiłaś ochotyyyyyyy , uwielbiam takie kotleciki:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygladają cudownie:) a mam właśnie dzisiaj ochotę na łososia.

    Pozdrowienia
    Di

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo apetyczne :) lubię łososia , z puszki też :))

    OdpowiedzUsuń
  9. Inspirujące :) Chętnie bym spróbowała!

    OdpowiedzUsuń
  10. bardzo apetyczne te Twoje kotleciki z łososiem :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszne kotleciki, takich jeszcze nie próbowałam, zapisuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Piękne i takie okrąglutkie. Musiały być smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  13. ciekawy sposób na pyszne kotleciki, które urozmaicą obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wyglądają przepysznie, do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

    OdpowiedzUsuń
  16. Zdjęcie z tego przepisu zostało przywłaszczone i dodane do przerobionego przepisu.
    http://bezglutynka.blogspot.com/2017/04/bezglutenowe-kotlety-z-ososia-batatow.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za wiadomość! Napisałam do właścicielki tego bloga.

      Usuń

Skomentuj!

Drukuj

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...