wtorek, 29 stycznia 2013

Ptysiowy torcik

Delikatny, nie za słodki, z lekkim orzechowym posmakiem. 




Składniki na ciasto ptysiowe:
  • 1 szkl. wody
  • 100 g masła
  • 1 szkl. mąki
  • 4 jajka
  • szczypta soli

Wierzch:

Wodę wlać do garnka, dodać masło i szczyptę soli, zagotować. Do gotującej się wody wsypać całą szklankę mąki naraz, wymieszać i zmniejszyć ogień. Trzymać garnek na małym ogniu jeszcze przez chwilę cały czas mieszając. Wyłączyć ogień i chwilę ostudzić. Do lekko ostudzonego ciasta wbijać kolejno jajka, cały czas miksując.

Na papierze do pieczenia narysować koło o średnicy ok. 24-26 cm (można odrysować spód tortownicy). Papier obrócić na drugą stronę i umieścić na blaszce. 

Z ciasta ptysiowego należy zrobić dwa wieńce: wieniec z orzechami (na niego zużyjemy 2/3 całego ciasta ptysiowego) i mały wieniec, który znajdzie się w środku torcika (na niego będzie potrzebne 1/3 ciasta ptysiowego). Wieńce lepiej piec jeden po drugim, ponieważ razem mogą nie zmieścić się na blaszkę.

Wieniec z orzechami
Rękaw cukierniczy z ozdobną końcówką lub dekorator napełniać ciastem ptysiowym (zużyć 2/3 całego ciasta). Wyciskać ciasto okręgami na obrysowany wcześniej na papierze kształt. Powinien powstać okrąg o szerokości ok 4 cm. Na wierz wieńca wycisnąć jeszcze jeden-dwa okręgi. Wieniec bardzo delikatnie posmarować żółtkiem (lub mlekiem) i posypać orzechami oraz cukrem.


Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40 min. w 200 stopniach. W czasie pieczenia nie wolno otwierać piekarnika. Odstawić do wystudzenia


Mały wieniec
Rękaw cukierniczy z ozdobną końcówką lub dekorator napełniać ciastem ptysiowym (zużyć 1/3 całego ciasta). Wyciskać ciasto (na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia), aby uzyskać okrąg, którego średnica będzie mniejsza o ok. 1-2,5 cm od wieńca z orzechami.


Krem:
  • 400 -450 ml słodkiej śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • ziarenka z 1/4 laski wanilii lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego

Schłodzoną śmietanę przelać do naczynia, dodać cukier i ziarenka wanilii (lub cukier wanilinowy) i ubić śmietanę mikserem (najpierw na wysokich a potem na niskich obrotach).

Sposób przełożenia ciasta: spodnia część wieńca z orzechami - połowa bitej śmietany - mały wieniec - druga połowa bitej śmietany - wierzchnia część wieńca z orzechami.

Wieniec z orzechami (już całkiem zimny) przecinamy wzdłuż na 2 części. Część bez orzechów kładziemy na dużym talerzu lub paterze. Przy pomocy rękawa cukierniczego nanosimy na tą część ciasta połowę bitej śmietany. Przykrywamy małym wieńcem (jego NIE przekrajamy). Na mały wieniec nanosimy drugą połowę bitej śmietany, przykrywamy wierzchnią warstwą wieńca z orzechami.



Przepis wygląda na skomplikowany, ale w rzeczywistosci ten torcik robi się bardzo przyjemnie:)
 
Zachęcam do brania udziału w akcji "Ptysiowo", która trwa do 7 lutego.


2 komentarze:

Skomentuj!

Drukuj

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...