środa, 16 stycznia 2013

Tarta z pieczarkami i filetem z indyka

Delikatne, maślane ciasto w połączeniu z pieczarkami i filetem z indyka stwarza pyszne i sycące danie.



Składniki (na tartę o średnicy ok. 27 cm):
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 łyżka wody

  • 300 g pieczarek
  • 200 g filetu z indyka
  • 60g żółtego sera
  • 3 jajka (dałam 2 duże i 1 małe)
  • 220 ml śmietany
  • przyprawy
  • oliwa z oliwek do smażenia

Mąkę przesiać, dodać zimne masło pokrojone w kawałki, żółtko, szczyptę soli, łyżeczkę oleju, łyżkę wody i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulkę, zawinąć w folię i włożyć na pół godz. do lodówki. 

Schłodzone ciasto wywałkować na koło o średnicy trochę większej niż foremka na tartę. Wywałkowane ciasto przekładamy na foremkę i dociskamy tak, aby brzegi też były wylepione ciastem. Zamiast wałkować ciasto, można nim po prostu szybko wylepić foremkę. 

Ciasto ponakuwać widelcem, przykryć folią aluminiową, na folię wysypać obciążniki ceramiczne lub po prostu fasolę, groch itp. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiekamy 10 min. Po tym czasie można zdjąć folię i podpiec ciasto z włączoną tylko górną grzałką ok. 4-5 min. Podpieczone ciasto ostudzić.

Pieczarki umyć, obrać, pokroić, lekko posolić i podsmażyć na oliwie z oliwek (lub na maśle) do momentu wyparowania wody. Ostudzić.

Filet z indyka opłukać, pokroić w niezbyt grube paseczki, przyprawić solą i pieprzem i smażyć ok 15 min na oliwie z oliwek (pierwsze 5 min można smażyć na większym ogniu i bez pokrywki, stale mieszając, a kolejne 10 min - na małym ogniu i pod przykryciem). Ostudzić.

Śmietanę, jajka i przyprawy (ja dałam ok. 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu, 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne, szczyptę oregano) zmiksować. Ser zetrzeć na tarce, dołożyć do masy i wymieszać.

Na ostudzone ciasto wyłożyć ok. 3-4 łyżek masy. Na nią wyłożyć pieczarki. W miarę równomiernie polać je kolejnymi 3 łyżkami masy. Wyłożyć podsmażone mięso. Zalać pozostałą masą.

Tartę włożyć do nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 30-35 min (aż z wierzchu będzie złocista).
Smacznego:)





3 komentarze:

Skomentuj!

Drukuj

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...