Przepis na ciasto o tak intrygującej nazwie znalazłam na blogu Arabeska. Wyszło smaczne, szczególnie zadowolona byłam z błyszczącej polewy.
Składniki na ciasto:
- 1 szkl. mąki (+ 2 łyżki)
- 1 szkl. cukru
- 1 jajko
- 1 szkl. kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżka octu
- 2 łyżki kakao
- kilka łyżek posiekanych bakalii (użyłam orzechów laskowych i rodzynek ze sklepu Skworcu)
Jajko utrzeć z
cukrem. Stopniowo dodawać śmietanę, mąkę wymieszaną z sodą oraz ocet. Zmiksować na gładkie ciasto
Ciasto
podzielić na 3 części. Do jednej części dodać 2 łyżki mąki, do drugiej - kakao,
a do trzeciej - bakalie. Upiec osobno 3 cienkie placki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (moja blaszka miała wymiary 28.5cmx24cm). Piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 15 min (trzeba stale uważać, aby ciasto się nie przypaliło, bo placki są naprawdę cienkie).
Składniki na krem:
- 2 jajka
- 3/4 szkl. cukru
- 1 i 1/2 łyżki mąki
- 1/3 laski wanilii (użyłam wanilii ze sklepu Skworcu)
- 200g miękkiego masła
- 1 szkl. mleka
Jajka ubijać z
cukrem aż do uzyskania puszystej masy. 1/3 laski wanilii przekroić wzdłuż, wygrzebać ziarenka i dodać je do masy. Dodać mąkę i dokładnie wymieszać (lub zmiksować). Mleko wlać do garnka, wrzucić kawałki laski wanilii, którą pozbawiliśmy ziarenek. Mleko zagotować, po zagotowaniu wyjąć z niego wanilię. Do gotującego się mleka wlać masę jajeczną i podgrzewać na małym ogniu ciągle
mieszając do momentu, aż lekko zgęstnieje (ja chwilkę ją pogotowałam na bardzo małym ogniu, stale mieszając). Ostudzić.
Masło utrzeć. Stopniowo dodawać do niego zimną masę (ja masę wcześniej chwilkę pomiksowałam). Gotowym kremem przełożyć zimne placki w kolejności: placek z bakaliami - krem - placek z kakao - krem - jasny placek. Wierzch ciasta oblać przestudzoną polewą.
- 1/3 kostki margaryny
- 1 łyżka wody
- 1 czubata łyżka kakao
- 4 łyżki cukru
Wszystkie składniki polewy umieścić w garnuszku, rozpuścić i podgrzewać do zagotowania. Ostudzić od czasu do czasu mieszając.
Do przygotowania placka z bakaliami użyłam rodzynek melelayer oraz łuskanych orzechów laskowych ze sklepu Skworcu, które już w opakowaniu wyglądają bardzo apetycznie.
Bardzo lubię wykorzystywać w różnych kremach do ciast prawdziwą wanilię. Dodanie do kremu ziarenek wanilii oraz gotowanie laski wanilii w mleku daje dużo lepszy efekt niż stosowanie cukru wanilinowego czy aromatów.
ten pocałunek wygląda pysznie;)
OdpowiedzUsuńchętnie dałabym się namówić;))
taki pocałunek to ja rozumiem:D
OdpowiedzUsuńhej, zamieściłam swoja karpatke na Twojej akcji ptysiowej :) dzieki za sugestie! polewa wyglada kuszaco na Twoim ciescie!
OdpowiedzUsuńAle rewelacyjna nazwa! A w dodatku to ciacho wygląda na naprawdę pyszne.
OdpowiedzUsuńBArdzo efektownie wygląda:) Robi wrażenie, wypróbuję!
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo reprezentacyjnie :) Bardzo ładne te paseczki :)
OdpowiedzUsuńco za proporcje? To mają być naleśniki? nie realne
OdpowiedzUsuńTak jak jest zaznaczone w przepisie placki są NAPRAWDĘ cienkie i to pieczone w małej (!) blaszce - max.28.5cmx24cm.
Usuń