czwartek, 10 stycznia 2013

Ciasteczka z jabłkami

Są pyszne, mięciutkie i do tego robi się je błyskawicznie. Przepis pochodzi stąd.
 




Składniki (na 16 sporych ciastek):
  • 100g masła
  • 2 jajka
  • 75g cukru pudru
  • 250g mąki
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 średnie jabłka
  • skórka otarta z 1/2 cytryny (opcjonalnie)
  • cukier puder do posypania

Piekarnik włączyć na 200 stopni (kiedy się nagrzeje, ciasta będą gotowe do upieczenia). Masło rozpuścić. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jajka chwilę miksować z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodać ostygnięte masło, zmiksować. Dodać mąkę, proszek, skórkę z cytryny. Wymieszać (lub zmiksować). Dodać utarte jabłka, dokładnie wymieszać. 

Ciasto wykładać łyżką porcjami na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i formować ciastka ("kopeczki"). Ciastka powinny znajdować się w odległości ok. 2cm od siebie. Blaszkę włożyć do piekarnika (nagrzanego do 200 stopni) i piec ok. 12-15 min. Upieczone i wystudzone ciasteczka posypać cukrem pudrem. Ciastka znikają szybko, więc można upiec od razu podwójną porcję :)
Smacznego:)



1 komentarz:

Skomentuj!

Drukuj

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...