Składniki (na 16 sporych ciastek):
- 100g masła
- 2 jajka
- 75g cukru pudru
- 250g mąki
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 średnie jabłka
- skórka otarta z 1/2 cytryny (opcjonalnie)
- cukier puder do posypania
Piekarnik włączyć na 200 stopni (kiedy się nagrzeje, ciasta będą gotowe do upieczenia). Masło rozpuścić. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jajka chwilę miksować z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodać ostygnięte masło, zmiksować. Dodać mąkę, proszek, skórkę z cytryny. Wymieszać (lub zmiksować). Dodać utarte jabłka, dokładnie wymieszać.
Ciasto wykładać łyżką porcjami na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i formować ciastka ("kopeczki"). Ciastka powinny znajdować się w odległości ok. 2cm od siebie. Blaszkę włożyć do piekarnika (nagrzanego do 200 stopni) i piec ok. 12-15 min. Upieczone i wystudzone ciasteczka posypać cukrem pudrem. Ciastka znikają szybko, więc można upiec od razu podwójną porcję :)
Smacznego:)
jakie smakowite! świetne są te ciasteczka:)
OdpowiedzUsuń