sobota, 5 stycznia 2013

Bułki na jogurcie

Bardzo puszyste bułeczki, idealne na śniadanie... Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki.



Składniki (na 12 bułeczek): 
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli 
  • 7 g drożdży suchych lub 14 g drożdży świeżych 
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 120 ml mleka 
  • 1 jajko
  • 60 g masła
  • do posmarowania: mleko (lub jajko)
  • do posypania: sezam  


Drożdże rozpuścić w letnim mleku. Masło można roztopić i ostudzić, (lub nie roztapiać, ale rozetrzeć z mąką). Wszystkie składniki na ciasto włożyć do miski i zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia (około 1,5 h)*. 


Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 równych kawałków i uformować z nich bułeczki. Kłaść na blaszce oprószonej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 40 minut.


Wyrośnięte bułeczki posmarować mlekiem lub roztrzepanym jajkiem, posypać sezamem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200ºC, przez ok. 20 - 25 minut. Studzić na kratce.

*Zamiast wyrabiać ciasto ręcznie, wszystkie składniki można umieścić w maszynie do chleba i włączyć program 'wyrabianie i wyrastanie ciasta' (1,5 godz.)



3 komentarze:

  1. Fantastycznie puszyste i delikatne. Znam ten przepis:-).

    OdpowiedzUsuń
  2. piękne bułeczki Ci wyszły!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie pysznosci na drozdzach instant??? Rewelacja!!!!

    OdpowiedzUsuń

Skomentuj!

Drukuj

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...