Składniki (na 12 bułeczek):
- 500 g mąki pszennej
- 1 łyżka cukru
- 1,5 łyżeczki soli
- 7 g drożdży suchych lub 14 g drożdży świeżych
- 200 g jogurtu naturalnego
- 120 ml mleka
- 1 jajko
- 60 g masła
- do posmarowania: mleko (lub jajko)
- do posypania: sezam
Drożdże rozpuścić w letnim mleku. Masło można roztopić i ostudzić, (lub nie roztapiać, ale rozetrzeć z mąką). Wszystkie
składniki na ciasto włożyć do miski i zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia
(około 1,5 h)*.
Wyrośnięte
ciasto podzielić na 12 równych kawałków i uformować z nich bułeczki.
Kłaść na blaszce oprószonej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć
ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 40 minut.
Wyrośnięte bułeczki posmarować mlekiem lub roztrzepanym jajkiem, posypać sezamem. Piec w
piekarniku rozgrzanym do 200ºC, przez ok. 20 - 25 minut.
Studzić na kratce.
*Zamiast wyrabiać ciasto ręcznie, wszystkie składniki można umieścić w maszynie do chleba i włączyć program 'wyrabianie i wyrastanie ciasta' (1,5 godz.)
Fantastycznie puszyste i delikatne. Znam ten przepis:-).
OdpowiedzUsuńpiękne bułeczki Ci wyszły!:)
OdpowiedzUsuńTakie pysznosci na drozdzach instant??? Rewelacja!!!!
OdpowiedzUsuń