Składniki na ok. 30 ciastek:
- 2/3 szklanki sezamu, uprażonego na patelni (przez ok 4-5 min)
- 100 g masła
- pół szklanki białego cukru
- pół szklanki jasnego brązowego cukru
- 1 jajko
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1¼ szklanki mąki pszennej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki soli
-
¼ łyżeczki cynamonu
Masło
utrzeć z białym i brązowym cukrem oraz z cukrem waniliowym. Dodać jajko, cały czas ucierając. W osobnej misce wymieszać mąkę, proszek, sól i cynamon. Taką mieszankę
stopniowo dodawać do ciasta, dalej ucierając. Do masy dodać połowę uprażonego
sezamu i wymieszać. Gotową masę wstawić na ok. godzinę do lodówki.
Po tym czasie z masy
formować kulki (o średnicy około 3 cm). Każdą kulkę
obtoczyć w sezamie, kłaść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i
lekko spłaszczyć. Ciasteczka należy układać w sporych odstępach , bo w czasie pieczenia będą rosły.
Ciasteczka wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec około 10 - 15 minut, aż będą złote (ja piekłam 14min i troszkę spiekły mi się od dołu). Ciastka po upieczeniu są miękkie, więc należy zdejmować je z blaszki po ostygnięciu.
bardzo ładne te ciasteczka wyglądają, tylko szkoda że nie przepadam za sezamem.
OdpowiedzUsuńhttp://kuchareczkamala.blogspot.com
Wyglądają na bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńWpadnij tez do mnie, akurat jej konkurs na moim blogu: http://melagotujeitestuje.blogspot.com/
pychotka!
OdpowiedzUsuńPycha :) Bardzo lubię sezam :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam sezam :)
OdpowiedzUsuńsuper. lubię sezamowy posmak w ciasteczkach
OdpowiedzUsuńrobiłam ciastka z tego przepisu, są boskie:)
OdpowiedzUsuńhttp://fabrykapomyslow50.blogspot.com/2012/10/ciasteczka-sezamowe.html