piątek, 7 czerwca 2013

Kotleciki ziemniaczano-porowe z parmezanem

Danie to przygotowałam do konkursu organizowanego na blogu od kuchni. Zadanie konkursowe polegało na przygotowaniu dowolnego dania z bloga w zaskakującej wersji. Przekształciłam nieco ten przepis i dodałam do kotlecików parmezan. Moje wykonanie okazało się zaskakujące i udało mi się wygrać słodkie nagrody:)
Kotleciki są bardzo smaczne. Jeśli posiadamy jeszcze zapasy ziemniaków z zeszłego roku, to tego typu danie jest dobrym pomysłem na ich wykorzystanie.



Składniki:
  • 1,2 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1 spory por
  • 50g masła
  • pieprz i sól do smaku
  • ok. 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 
  • 2 łyżki startego drobno parmezanu
  • do panierki: dodatkowe 2 łyżki startego drobno parmezanu, 1 łyżeczka sezamu, ok. 4-5 łyżek bułki tartej, 1 jajko
  • olej do smażenia

Ugotowane ziemniaki zmielić, ugnieść tłuczkiem lub przecisnąć przez praskę. Wystudzić. Pora umyć i pokroić na krążki. Na patelni rozpuścić masło i smażyć na nim pora ok. 5 min (trzeba uważać, żeby masło się nie przypaliło). Podsmażonego pora oraz resztę masła z patelni dodać do ziemniaków. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, dodać  2 łyżki tartego parmezanu. Wymieszać. Jeśli masa będzie zbyt rzadka (zależy to od gatunku ziemniaków) można dodać ok. 1 łyżkę mąki. 

Spójną masę formować w kotleciki (wielkość zależy od naszych upodobań - ja zrobiłam mini-kotleciki w kształcie serduszek - uformowałam płaskiego kotleta i wycinałam foremką do ciastek w kształcie serca). Składniki panierki wymieszać na talerzu. Kotleciki maczać w roztrzepanym widelcem jajku, a następnie w panierce. 
Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor (nie za długo).
Smacznego!:)


12 komentarzy:

  1. Twoje kotleciki podbiły moje serce:) Takie chrupiące i złociste!

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają pięknie, aż szkoda zjeść:))

    OdpowiedzUsuń
  3. podoba mi się połączenie ziemniaków z porem i zastanawiam się czemu z mężem nigdy ich tak nie zrobiliśmy:) bo bardzo lubimy wszelkie placki ziemniaczane etc:)

    OdpowiedzUsuń
  4. wow ale pieknie to przyrządziłaś :)
    a co do tych gołąbków bez zawijania bez miesa to ja wykorzystalam 70 g :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uroczo wyglądają te serduszka :)

    pozdrawiam ciepło

    Malwinna

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie dziwię się, że wygrałaś! Nie dość że danie pyszne, to jeszcze jak pięknie podane!

    OdpowiedzUsuń
  7. Jestem pod wrażeniem! Bardzo mi się podoba :D

    OdpowiedzUsuń
  8. świetne mają kształty, nie dość, że cieszą podniebienie to i oko :)

    OdpowiedzUsuń
  9. śliczne są te Twoje kotleciki! Będę musiała je kiedyś przygotować w tej wersji :)

    OdpowiedzUsuń

Skomentuj!

Drukuj

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...