poniedziałek, 3 czerwca 2013

Ciasto ucierane z rabarbarem i kruszonką

Połączenie puszystego ciasta, kwaśnego rabarbaru i słodkiej kruszonki... Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki.



Składniki na kruszonkę:
  • 115 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru (można użyć cukru trzcinowego)
  • szczypta soli
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
Wszystkie składniki umieścić w miseczce i połączyć oraz rozetrzeć na kruszonkę. Wstawić do lodówki.

Składniki na ciasto:
  • 170 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (użyłam ekstraktu ze sklepu Skworcu)
  • pół łyżeczki soli
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (1 i 1/4 szklanki do ciasta oraz 1/4 szklanki do rabarbaru)
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 500 g rabarbaru
  • 4 - 5 łyżek cukru trzcinowego lub zwykłego (do rabarbaru)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Rabarbar umyć, obrać (chociaż podobno nie jest to konieczne) i pokroić na mniejsze kawałki. Wymieszać z 3 - 4 łyżkami cukru trzcinowego. Odłożyć. Kiedy rabarbar po pewnym czasie puści sok należy go odlać i następnie wymieszać rabarbar z 1/4 szklanki mąki oraz kolejną łyżką cukru.

1 i 1/4 szklanki mąki pszennej przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą.
Masło utrzeć mikserem na jasną masę. Powoli dodawać cukier, dalej ucierając. Stopniowo dodawać po jednym jajku, cały czas miksując (masa może wyglądać jak zwarzona, ale ten efekt zniknie po wymieszaniu z mąką). Dodać ekstrakt z wanilii i zmiksować.

Do masy maślanej wsypać odłożoną i wcześniej przesianą mąkę. Wymieszać wszystko łyżką (na koniec można krótko zmiksować).

Do kwadratowej formy (o boku 23 - 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia przełożyć ciasto, wyrównać. Na ciasto wyłożyć rabarbar. Posypać kruszonką.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180 stopni przez około 50 - 60 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w formie. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

15 komentarzy:

  1. Uwielbiam to ciasto z rabarbarem, szczególnie w wykonaniu mojej babci ;) Świetny pomysł z tymi kokardkami ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie ciasto musi być pyszne !!!!
    p.s nominowałam Cię do zabawy Liebster Blog http://myszkagotuje.blogspot.com/2013/06/zabawa-nominacja-itp.html.

    OdpowiedzUsuń
  3. Zjadłabym kawałek...mniam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł te prezenciki :)

    polperfekcyjna.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. nominowałam Cie do Liebster Awards, więcej szczególów http://drobneprzyjemnosci.blogspot.com/2013/06/liebster-awards_3.html

    OdpowiedzUsuń
  6. nie lubię rabarbaru, ale można przecież zrobić to ciacho z innymi owocami :)

    OdpowiedzUsuń
  7. cudo, kiedyś zastanawiałm sie nad ciastem z rabarbarem ale nie miałam sprawdzonego przepisu, teraz znalazlam :)
    pozdrawiam i zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam i pozdrawiam,.Ciasto wygląda tak apetycznie,że czas wypróbować przepis.Miłego wieczoru-pozdrawiam z Dobrych Czasów.Jola

    OdpowiedzUsuń
  9. jakie fajne "paczuszki":) chętnie zjadłabym taki prezencik!

    OdpowiedzUsuń
  10. piękne kokardki z rabarbaru:) a ciasto też wyrośnięte:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wszystko z rabarbarem mogłabym dosłownie pożreć :D

    OdpowiedzUsuń
  12. takie ciasto najbardziej lubię:) wygląda kusząco:)

    OdpowiedzUsuń
  13. To ja poproszę jedną "paczuszkę" do kawy.

    OdpowiedzUsuń
  14. i te "wstążki" rabarbarowe :)
    Pozdrawiam i dziękuję za udział w akcji rabarbar :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam ciasta z rabarbarem. Ostatnio piekłam kruche, a Twoje też wygląda bardzo kusząco:)

    OdpowiedzUsuń

Skomentuj!

Drukuj

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...