czwartek, 20 czerwca 2013

Bułki z rozmarynem i oliwkami

Na blogu Filozofia smaku znalazłam ciekawy przepis na bułeczki i postanowiłam go wypróbować, wprowadzając moje modyfikacje. W rezultacie otrzymałam bardzo smaczne bułki o niecodziennym smaku:)


Składniki (na 12 małych bułek):
  • 4 i 1/2 szklanki mąki pszennej (użyłam mąki chlebowej pomieszanej z mąką typu 500)
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • 22 g świeżych drożdży
  • 4 i 1/2  łyżki oliwy z oliwek
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki igiełek rozmarynu - świeżego lub suszonego (użyłam suszonego rozmarynu ze sklepu Skworcu)
  • ok. 12 czarnych oliwek

Mąkę przesiać do miski. Kilka łyżek letniego mleka odlać do kubeczka, rozpuścić w nim drożdże, zasypać łyżką mąki, przykryć ściereczką i ostawić na ok. 8 min. W czasie, kiedy drożdże zaczną pracować można posiekać drobno oliwki. Rozmaryn rozdrobnić (świeży posiekać, a suszony rozetrzeć w palcach). Suszony rozmaryn wrzucić do pozostałego mleka, aby troszkę zmiękł. Do przesianej mąki dodać sol i posiekane oliwki. Wymieszać. Dodać oliwę, zaczyn z drożdżami, wodę oraz mleko z rozmarynem. Składniki najpierw wymieszać łyżką, a następnie zagnieść gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz. Ciasto powinno podwoić objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części i z każdej uformować bułeczkę. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 min. 

Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Przed pieczeniem bułki można posmarować mlekiem i naciąć nożem. Piec w temp. 200 stopni przez 10 min, następnie w temp. 180 stopni przez kolejne 10-15 min.

Smacznego:)



Zielnik Kuchenny 2013

20 komentarzy:

  1. jestem jeszcze przed śniadaniem i chciałabym by taka bułeczka chętnie by u mnie teraz się znalazła, niestety pieczenie pieczywa nie jest moja mocną stroną

    OdpowiedzUsuń
  2. Domowe bułeczki są przepyszne! Gdyby mi czas pozwalał piekłabym je każdego dnia;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Miło mi, że wypróbowałaś mój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świeże bułeczki na śniadanie i dodatkowo z takimi fajnymi dodatkami - pyszności :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Popatrzyłam na te bułeczki i zgłodniałam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Gdyby tylko chciało mi się rano wcześniej wstać, to z największą przyjemnością zrobiłabym je na śniadanie, zapowiadają się pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bułeczki na śniadanko, albo na smakowitego grilla:) Muszą cudownie pachnieć:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Takie świeże bułeczki...maczane tylko w oliwie...mniam:)!

    OdpowiedzUsuń
  9. nie ma nic lepszego od świeżych domowych bułeczek:) a z rozmarynem? ciekawa odmiana:)

    OdpowiedzUsuń
  10. apetyczne bułeczki !!!
    Pozdrawiam
    myszkagotuje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  11. Za chlebem z oliwkami przepadam, przepis jak najbardziej do wypróbowania.

    OdpowiedzUsuń
  12. nie ma jak domowe bułeczki :))) z rozmarynem i oliwkami jeszcze nie robiłam, ale na pewno pyszniutkie :)
    Pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  13. Smak prawdziwej buleczki
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. Piękne bułki, jak z "rasowej" piekarni.

    OdpowiedzUsuń
  15. Tak sobie wymyśliłam, że przez wakacje okażę się przydatna w domu i będę rozpieszczać rodzinę domowymi bułeczkami i drożdzówkami najczęściej jak się da! Chętnie wypróbuję Twój przepis!
    Tymczasem ja wróciłam ze szpitala i chwalę się swoją pierwszą tartą :) Zapraszam dariawkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Skomentuj!

Drukuj

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...