We wrześniu planuję zakończyć ciąg ciasteczkowych postów. Ostatnio z przyjemnością piekę chleby - głównie na zakwasie. W najbliższych dniach pojawi się przepis na genialny chleb z karobem. A teraz trochę o dzisiejszych ciastkach - z pewnością przypadną do gustu wielbicielom orzechów laskowych:) Nie są ciężkie, ani maślane. Po prostu takie, jak lubię:)
Składniki:
- 1 jajko
- 60 g miękkiego masła
- 1/3 szklanki cukru + 1 łyżka
- 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
- 1 szklanka mąki
- 4 łyżki tartych orzechów laskowych Back Mit
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka mieszanki kandyzowanych skórek Gold Pack (opcjonalnie)
Miękkie masło utrzeć z cukrem, dodać jajko i zmiksować. Dodać esencję waniliową, proszek, mąkę (można dać najpierw niecałą szklankę i resztę dodać, jeśli będzie taka potrzeba) oraz orzechy oraz kandyzowane skórki. Zmiksować i następnie zagnieść ciasto rękami. Z ciasta w wilgotnych dłoniach toczyć kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Układać je na wyłożonej papierem blaszce w odległości ok 2 cm od siebie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez ok. 14-15 min.
Z podanych składników wychodzi jedna pełna blaszka ciastek :)
Orzechowych ciasteczek zawsze mi mało:)
OdpowiedzUsuńwyglądają świetnie:)
OdpowiedzUsuńPodrzuć mi trochę tych ciasteczek do kawki;)
OdpowiedzUsuńZabieram sobie Twój przepis, zamienię orzechy laskowe na włoskie i zobaczę jakie pysznosci mi wyjdą :)
OdpowiedzUsuńDalej kusisz ciasteczkami ♥
OdpowiedzUsuńdomowe ciasteczka zawsze świetnie smakują:)
OdpowiedzUsuńJakie śliczne, pięknie tu u Ciebie, dużo fajnych przepisów i królestwo ciasteczkowe przynajmniej kilka ostatnich postów :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam :)
dodaje do obserwowanych i zapraszam do siebie, będzie mi bardzo miło jeżeli mnie odwiedzisz :)
no i super, zrobione we własnej kuchni, do kubka herbaty idealne :)
OdpowiedzUsuńpięknie wyrośnięte :) zjadłabym kilka do kawki :)
OdpowiedzUsuńPyszne i do kawki idealne :)!
OdpowiedzUsuńOrzechowe,pyszne!
OdpowiedzUsuńJaki rarytas! Częstuję się :)
OdpowiedzUsuń