Właściwie nie planowałam zamieszczać tego przepisu na blogu, ponieważ rok temu dodałam bardzo podobny na Biszkopt z truskawkami, śmietaną i galaretką. Nowa wersja tego ciasta wyszła jednak tak smaczna, że postanowiłam dorzucić ją do truskawkowych propozycji.
Biszkopt przygotować wg tego przepisu. Upieczony biszkopt wystudzić.
Pozostałe składniki:
- 500 ml śmietany kremówki
- 3 czubate łyżki cukru pudru
- 1 galaretka agrestowa (rozpuszczona w 1/3 szklanki gorącej wody)
- 2 galaretki truskawkowe (rozpuszczone w 2 i 3/4 szklanki gorącej wody)
- ok. 30 sztuk średnich truskawek, umytych, odszypułkowanych i przekrojonych na połówki
Agrestową galaretkę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody, a truskawkową - w 2 i 3/4 szklanki. Obie pozostawić do ostudzenia. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem. Cały czas miksując dodawać cienką strużką zimną (ale nadal płynną) galaretkę agrestową. Zmiksować do połączenia składników.
Na wierzch biszkoptu wyłożyć agrestową bitą śmietanę, wyrównać łyżką. Na śmietanie poukładać połówki truskawek, przecięciem do góry (należy lekko wciskać je w śmietanę tak, aby nie wystawały ponad jej warstwę). Schłodzić przez chwilę w lodówce. Następnie na śmietanę z truskawkami wylać równą warstwę całkowicie zimną i tężejącą już galaretkę truskawkową. Wstawić do lodówki i schładzać min. przed kilka godzin przed podaniem.
Kilka porad, dotyczących tego, co zrobić, aby galaretka nie spłynęła z ciasta można przeczytać tutaj.
Bardzo pyszna propozycja!!
OdpowiedzUsuńPyszne to ciasto musi być, uwielbiam z truskawkami i galaretką :)
OdpowiedzUsuńWyszedł Ci po prostu idealny :) Uwielbiam takie połączenia :)
OdpowiedzUsuńZajadam "oczami "- smaczne !
OdpowiedzUsuńUwielbiamy takie ciasta, zwłaszcza z truskawkami :)
OdpowiedzUsuńCzy to jakiś spisek jest. Kiedy ja postanawiam nie jeść ciasta każdego dnia i ograniczyć się tylko do 1 w tygodniu wszędzie widzę przepyszne, przecudne, przesmaczne ciasta, ciasteczka, itp. I postanowienie diabli wzięli :))
OdpowiedzUsuńI bardzo dobrze, że dodałaś. Mogłabym patrzeć i patrzeć na takie ciacho:)
OdpowiedzUsuńTakie ciasto bardzo często gości u mnie w domu, wszyscy bardzo je lubimy :)
OdpowiedzUsuńWow ,ale piękne.
OdpowiedzUsuńbiszkopt z owocami i galaretką to nasze ulubione letnie ciacho:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie lekkie cista, i galaretka mniam:)
OdpowiedzUsuńPyszności. Uwielbiam takie ciasta :-)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie biszkopty!!! ale bym zjadła :D
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda, wspaniałe letnie ciasto :)
OdpowiedzUsuńLekki i pyszny biszkopt :)
OdpowiedzUsuńW jaki sposób rozpuściłaś agrestową galaretkę mi się grudki porobiły..
OdpowiedzUsuńTrzeba rozpuszczać w gorącej wodzie, ewentualnie dodać 2 łyżki wody więcej niż w przepisie. Jeśli już pojawiły się grudki galaretkę można delikatnie podgrzać i jeszcze raz wymieszać
UsuńU Ciebie jeszcze kolor śmietany wygląda na biały u mnie wyszedł taki pistacjowy i była lekko kwaskowa w smaku po połączeniu z galaretką czy tak powinno być?
UsuńTak, właśnie tak powinno być :)
UsuńGenialne! Uwielbiam ten biszkopt...
OdpowiedzUsuń