sobota, 21 czerwca 2014

Biszkopt z truskawkami, bitą śmietaną i galaretką

Właściwie nie planowałam zamieszczać tego przepisu na blogu, ponieważ rok temu dodałam bardzo podobny na Biszkopt z truskawkami, śmietaną i galaretką. Nowa wersja tego ciasta wyszła jednak tak smaczna, że postanowiłam dorzucić ją do truskawkowych propozycji.




Biszkopt przygotować wg tego przepisu. Upieczony biszkopt wystudzić.

Pozostałe składniki:
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 3 czubate łyżki cukru pudru
  • 1 galaretka agrestowa (rozpuszczona w 1/3 szklanki gorącej wody)
  • 2 galaretki truskawkowe (rozpuszczone w 2 i 3/4 szklanki gorącej wody)
  • ok. 30 sztuk średnich truskawek, umytych, odszypułkowanych i przekrojonych na połówki

Agrestową galaretkę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody, a truskawkową - w 2 i 3/4 szklanki. Obie pozostawić do ostudzenia. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem. Cały czas miksując dodawać cienką strużką zimną (ale nadal płynną) galaretkę agrestową. Zmiksować do połączenia składników. 
Na wierzch biszkoptu wyłożyć agrestową bitą śmietanę, wyrównać łyżką. Na śmietanie poukładać połówki truskawek, przecięciem do góry (należy lekko wciskać je w śmietanę tak, aby nie wystawały ponad jej warstwę). Schłodzić przez chwilę w lodówce. Następnie na śmietanę z truskawkami wylać równą warstwę całkowicie zimną i tężejącą już galaretkę truskawkową. Wstawić do lodówki i schładzać min. przed kilka godzin przed podaniem. 

Kilka porad, dotyczących tego, co zrobić, aby galaretka nie spłynęła z ciasta można przeczytać tutaj.




Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dniLato w pełni!

19 komentarzy:

  1. Pyszne to ciasto musi być, uwielbiam z truskawkami i galaretką :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyszedł Ci po prostu idealny :) Uwielbiam takie połączenia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiamy takie ciasta, zwłaszcza z truskawkami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy to jakiś spisek jest. Kiedy ja postanawiam nie jeść ciasta każdego dnia i ograniczyć się tylko do 1 w tygodniu wszędzie widzę przepyszne, przecudne, przesmaczne ciasta, ciasteczka, itp. I postanowienie diabli wzięli :))

    OdpowiedzUsuń
  5. I bardzo dobrze, że dodałaś. Mogłabym patrzeć i patrzeć na takie ciacho:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie ciasto bardzo często gości u mnie w domu, wszyscy bardzo je lubimy :)

    OdpowiedzUsuń
  7. biszkopt z owocami i galaretką to nasze ulubione letnie ciacho:)

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam takie lekkie cista, i galaretka mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszności. Uwielbiam takie ciasta :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. uwielbiam takie biszkopty!!! ale bym zjadła :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Przepysznie wygląda, wspaniałe letnie ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  12. W jaki sposób rozpuściłaś agrestową galaretkę mi się grudki porobiły..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba rozpuszczać w gorącej wodzie, ewentualnie dodać 2 łyżki wody więcej niż w przepisie. Jeśli już pojawiły się grudki galaretkę można delikatnie podgrzać i jeszcze raz wymieszać

      Usuń
    2. U Ciebie jeszcze kolor śmietany wygląda na biały u mnie wyszedł taki pistacjowy i była lekko kwaskowa w smaku po połączeniu z galaretką czy tak powinno być?

      Usuń
    3. Tak, właśnie tak powinno być :)

      Usuń

Skomentuj!

Drukuj

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...