Sposób na pochmurny poranek? Szklanka mleka i kawałek pysznej drożdżówki! Przepis na to ciasto drożdżowe pochodzi z bloga Moje Wypieki. Wyszło pyszne, puszyste, leciutkie i idealne w smaku. Do jego przygotowania użyłam bakalii Kresto oraz skórek kandyzowanych Gold Pack.
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 12 g świeżych drożdży
- 125 ml letniego mleka
- 1 jajko
- 50 g roztopionego masła
- 45 g cukru
- szczypta soli
- 2 łyżki suszonej żurawiny Kresto
- 3 łyżki rodzynek Kresto
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej Gold Pack
- 2 łyżki kandyzowanej skórki cytronu Gold Pack
- 1 łyżka mieszanki kandyzowanych skórek Gold Pack
Ponadto:
- 1 jajko, do posmarowania
Drożdże rozpuścić w letnim mleku, dodać łyżeczkę cukru i zasypać łyżką mąki. Tak przygotowany rozczyn pozostawić na ok. 8-10 min. Mąkę przesiać do miski, dodać rozczyn pozostałe składniki
i wyrobić, pod koniec dodając roztopione i ostudzone masło. Wyrabiać tak długo,
aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (ciasto będzie dość rzadkie). Przełożyć do miski, przykryć lnianą ściereczką, pozostawić do podwojenia objętości (około 90
minut).
Po
tym czasie ciasto lekko wyrobić, wyłożyć do głębokiej keksówki o
wymiarach 13 x 27 cm (ja piekłam w formie o wymiarach 28.5cm x 24cm), wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto przykryć, odstawić w
ciepłe miejsce do napuszenia, na 30 - 40 minut. Przed włożeniem do
piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką.
Kruszonka:
- 50 g miękkiego masła
- 10 płaskich łyżek mąki
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
Wszystkie
składniki wyrobić między palcami na kruszonkę (jeśli jest zbyt mokra
dodać więcej mąki, jeśli sucha - masła). Ciasto posmarowane jajkiem i posypane kruszonką wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez
około 35 minut. Po wystudzeniu pokroić.
Smacznego!
a jaka kruszonka MMM takie ciacho mogę jeść codziennie :)
OdpowiedzUsuńoj jak ja lubię kruszonkę!!:)
OdpowiedzUsuńnic tak nie smakuje jak świeży placek drożdżowy:) pyszności!
OdpowiedzUsuńOd samego patrzenia na pyszną drożdżówkę humor mi się zdecydowanie poprawia :))
OdpowiedzUsuńŚwieżutka, cieplutka drożdżówka jest rewelacyjna :D
OdpowiedzUsuńooo kruszona to to co lubie najbardziej :)
OdpowiedzUsuńO tak, jak najwięcej tej kruszonki :). Pycha :).
OdpowiedzUsuńAle kusisz!!! Zabieram do kawy;)
OdpowiedzUsuńJedno z moich ulubionych ciast. Twoje wyszła piękne, i tyle bakali fajnych dałaś :-)
OdpowiedzUsuńmmmm! Zaaakochana w drożdżowym <3 wiedziałaś jak trafić w moje gusta <3 cuuudo! :D
OdpowiedzUsuńAleż pyszności. Podbieram kawałek tego fantastycznego ciacha! :)
OdpowiedzUsuńPyszności! Drożdżowe dobre na wszystko ;-)
OdpowiedzUsuńwyszła rewelacyjnie, do takiej drożdżówki kubek kakao i niebo w gębie
OdpowiedzUsuńO tak! badz tez szklanka kakao!:)
OdpowiedzUsuńile ja bym dała za maleńki kawałeczek tego pysznego ciasta:) obłędnie wyglada:)
OdpowiedzUsuńOch taka drożdżówka do mleka marzenie ! Pycha :)
OdpowiedzUsuńOj poskubałabym tej kruszonki :)
OdpowiedzUsuńTakie drożdżowe z bakaliami musiało smakować pysznie! :-)
OdpowiedzUsuńNie za dużo tych drożdży?! Powinno być chyba 12g????? !!!!!!
OdpowiedzUsuńDziękuję, faktycznie do przepisu wkradł się błąd. Już poprawiłam.
UsuńOstatnio moje dziecko zażyczyło sobie, żeby mamusia zrobiła drożdżówkę. Oczywiście zamarłam - nigdy nie lubiłam przygotowywać drożdżowych ciast, chlebów, bułek itp. Ale cóż podjęłam rękawicę i skorzystałam z tego przepisu. Polecam każdemu. Drożdżówka fajna. Dziecku smakowało więc jest sukces.
OdpowiedzUsuń