czwartek, 17 października 2013

Puszyste ciasto drożdżowe z kruszonką i bakaliami

Sposób na pochmurny poranek? Szklanka mleka i kawałek pysznej drożdżówki! Przepis na to ciasto drożdżowe pochodzi z bloga Moje Wypieki. Wyszło pyszne, puszyste, leciutkie i idealne w smaku. Do jego przygotowania użyłam bakalii Kresto oraz skórek kandyzowanych Gold Pack.

 


Składniki:
  • 300 g mąki pszennej
  • 12 g świeżych drożdży
  • 125 ml letniego mleka
  • 1 jajko
  • 50 g roztopionego masła
  • 45 g cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżki suszonej żurawiny Kresto
  • 3 łyżki rodzynek Kresto
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej Gold Pack
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki cytronu Gold Pack
  • 1 łyżka mieszanki kandyzowanych skórek Gold Pack
Ponadto:
  • 1 jajko, do posmarowania
 Drożdże rozpuścić w letnim mleku, dodać łyżeczkę cukru i zasypać łyżką mąki. Tak przygotowany rozczyn pozostawić na ok. 8-10 min. Mąkę przesiać do miski, dodać rozczyn pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając roztopione i ostudzone masło. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (ciasto będzie dość rzadkie). Przełożyć do miski, przykryć lnianą ściereczką, pozostawić do podwojenia objętości (około 90 minut).

Po tym czasie ciasto lekko wyrobić, wyłożyć do głębokiej keksówki o wymiarach 13 x 27 cm (ja piekłam w formie o wymiarach 28.5cm x 24cm), wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia.  Ciasto przykryć, odstawić w ciepłe miejsce do napuszenia, na 30 - 40 minut. Przed włożeniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką.

Kruszonka:
  • 50 g miękkiego masła
  • 10 płaskich łyżek mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
Wszystkie składniki wyrobić między palcami na kruszonkę (jeśli jest zbyt mokra dodać więcej mąki, jeśli sucha - masła). Ciasto posmarowane jajkiem i posypane kruszonką wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 35 minut. Po wystudzeniu pokroić.

Smacznego! 

20 komentarzy:

  1. a jaka kruszonka MMM takie ciacho mogę jeść codziennie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. nic tak nie smakuje jak świeży placek drożdżowy:) pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  3. Od samego patrzenia na pyszną drożdżówkę humor mi się zdecydowanie poprawia :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Świeżutka, cieplutka drożdżówka jest rewelacyjna :D

    OdpowiedzUsuń
  5. ooo kruszona to to co lubie najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  6. O tak, jak najwięcej tej kruszonki :). Pycha :).

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale kusisz!!! Zabieram do kawy;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jedno z moich ulubionych ciast. Twoje wyszła piękne, i tyle bakali fajnych dałaś :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. mmmm! Zaaakochana w drożdżowym <3 wiedziałaś jak trafić w moje gusta <3 cuuudo! :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Ależ pyszności. Podbieram kawałek tego fantastycznego ciacha! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszności! Drożdżowe dobre na wszystko ;-)

    OdpowiedzUsuń
  12. wyszła rewelacyjnie, do takiej drożdżówki kubek kakao i niebo w gębie

    OdpowiedzUsuń
  13. O tak! badz tez szklanka kakao!:)

    OdpowiedzUsuń
  14. ile ja bym dała za maleńki kawałeczek tego pysznego ciasta:) obłędnie wyglada:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Och taka drożdżówka do mleka marzenie ! Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Oj poskubałabym tej kruszonki :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Takie drożdżowe z bakaliami musiało smakować pysznie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Nie za dużo tych drożdży?! Powinno być chyba 12g????? !!!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, faktycznie do przepisu wkradł się błąd. Już poprawiłam.

      Usuń

Skomentuj!

Drukuj

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...