sobota, 2 marca 2013

Ziemniaki jak z ogniska

Ziemniaki goszczą w mojej kuchni prawie codziennie. Ponieważ jednak nie lubię tradycyjnych, gotowanych ziemniaków do obiadu, najczęściej przyrządzam ziemniaki z piekarnika na rożne sposoby. Poniższy przepis znalazłam na stronie Gotuj skutecznie, jednak znacznie zmniejszyłam ilość soli, dzięki czemu skorupka na ziemniaczkach też jest jadalna:) Takie ziemniaki pieczone w mące z solą i przyprawami świetnie smakują z masłem, sosem czosnkowym, są też świetnym dodatkiem do obiadu.



Składniki:
  • mniejsze ziemniaki w dowolnej ilości (ja zrobiłam ok. 6 ziemniaków)
  • 4 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków (użyłam przyprawy do ziemniaków ze sklepu Skworcu)
  • 1/2 łyżeczki kminku
 
Składniki na "panierkę" można proporcjonalnie zwiększyć.

Ziemniaki (najlepiej małe i podobnej wielkości)umyć i obrać (młode ziemniaki mogą być wyszorowane i w skórce). Umieścić w garnku z wodą. Mąkę zmieszać w miseczce z solą i przyprawami. 


Każdego ziemniaka bezpośrednio z wody wkładamy do miseczki z mąką i dokładnie obtaczamy w tej mieszance.


Obtoczone ziemniaki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i kilkakrotnie nakłuwać je widelcem lub wykałaczką (jest to ważne, inaczej ziemniaki w wysokiej temperaturze mogą "wybuchnąć"). 


Gotowe ziemniaki włożyć do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Czas pieczenia będzie zależał od wielkości ziemniaków - bardzo małe będą dobre już po ok. 35-40 min, średnie będą się piekły ok. 45 -60 min, a duże nawet ponad 1 godz. Ja zwykle piekę ok. 45 min. Warto przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić widelcem, czy są już gotowe.
Smacznego!


8 komentarzy:

  1. Super! Jutro robię takie tęskno mi za latem i ogniskiem:)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne, muszę spróbować:))

    OdpowiedzUsuń
  3. super pomysł:) lubię takie ziemniaczki z ogniska, przepis przybliży mi trochę oczekiwanie na lato:)

    OdpowiedzUsuń
  4. O, takie ziemniaczki na pewno by mi smakowały:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ciekawe, muszę koniecznie wypróbować, do tej pory piekłam ziemnieki bez tej specjalnej otoczki :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. ziemniaczki rewelacyjne!!! dodałam też do siebie :) http://umniewkuchni.blox.pl/2013/03/Ziemniaki-pieczone-jak-z-ogniska.html
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Skomentuj!

Drukuj

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...