Składniki:
- 3-4 duże jabłka
- 1 szkl. cukru
- 3 jajka
- 2 szkl. mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki dżemu morelowego lub brzoskwiniowego
- sok z 1 dużej cytryny
- skórka z 1 lub z 2 cytryn
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (użyłam ekstraktu ze sklepu Skworcu)
Cukier i sok z cytryny umieścić w misce, wymieszać i odstawić. Jabłka
obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w niedużą kostkę i dodać do miski z cytrynowym sokiem i cukrem. Dodać skórkę z cytryny i wymieszać. Odstawić na ok. 15 min. W drugiej misce zmiksować
jajka, olej i dżem (bez dżemu ciasto też się uda). Do jabłek dodać mokre składniki i wymieszać. Mąkę, proszek i sodę przesiać do masy z jabłkami i wszystko razem szybko
wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do średniej foremki (moja ma wymiary 28.5cmx24cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180 stopni ok. 40-45 minut.
Smacznego!
Pyszne, idealne do porannej kawy! Częstuję się i pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł:) na pewno wykorzystam:)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńświetnie wygląda!
OdpowiedzUsuńNie jadłam jeszcze takiego. Pewnie jest pyszne :)
OdpowiedzUsuńZapewniam, że jest :)
Usuńlubię kwaskowate wypieki:)
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam wszelkie cytrynowe wypieki:)
UsuńTwoje cytrynowe ciasto z jabłkami wygląda bardzo apetycznie :)))
OdpowiedzUsuńdziękuję za dodanie wpisu do mojej akcji "Zimowe Jabłuszka" i pozdrawiam,
Olinka - Smakowy Raj
Wpadam na kawę i ciacho! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie przepisy, proste, a jednak z klasą, pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuń