czwartek, 7 marca 2013

Sos vinegret i kilka słów o oleju rzepakowym

Niedawno za pośrednictwem portalu Uroda i Zdrowie otrzymałam do przetestowania olej rzepakowy oraz fajny, mały shaker. W przesyłce znalazły się też materiały na temat oleju rzepakowego (informacje te można znaleźć także na stronie pokochajolejrzepakowy.pl). 
Szczerze mówiąc, do tej pory nie doceniałam tego oleju. Wydawało mi się, że zdrowy olej rzepakowy to jedynie olej nierafinowany, rzadziej spotykany w sklepach. Okazuje się jednak, że proces rafinacji na celu usunięcie lub maksymalne zmniejszenie stężenia substancji niekorzystnych dla naszego zdrowia (np. metali ciężkich). Co prawda w jego trakcie traci się również niewielką część korzystnych substancji, ale nie wpływa to na zawartość kwasów tłuszczowych. Ponadto rafinowany olej ma neutralny smak i zapach, więc nadaje się do przygotowania wielu potraw. Co najważniejsze olej rzepakowy cechuje duża zawartość wartościowych nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-6 i Omega-3.
Zachęcona tymi informacjami o oleju rzepakowym, postanowiłam wykorzystać go do zrobienia sosu vinegret (zwykle stosowałam olej z pestek winogron). Wcześniej yłam go do smażenia solonego grochu z patelni.


Sos vinegret

Składniki (na ok. 1/2 główki sałaty lodowej): 
6 łyżek oleju rzepakowego
3 łyżki soku z cytryny (lub np. octu jabłkowego)
1 łyżeczka musztardy
1-2 ząbki czosnku
szczypta soli
szczypta pieprzu

Do shakera (lub do słoiczka) wlać olej, sok z cytryny, dodajemy rozgniecione ząbki czosnku, musztardę i przyprawy. Shaker / słoiczek zakręcamy i kilkakrotnie wstrząsnąć. Uzyskanym jednolitym sosem polać umyte, osuszone, porwane liście sałaty. Wymieszać i od razu podawać.


Przy okazji zapraszam do sklepu z akcesoriami kuchennymi emako.pl - jutro darmowa dostawa.

6 komentarzy:

  1. też używam do pieczenia oleju rzepakowego albo z lnu jest zdrowy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. OLEJ RZEPAKOWY JEST lepszy niż oliwa z oliwek, ponieważ pochodzi z lokalnych upraw. Powinno się spożywać te produkty, które wyprodukowała gleba, na której przyszło nam żyć. Zawiera mnóstwo cennych składników i kwasów.

    OdpowiedzUsuń
  3. Oleju rzepakowego nie uzywam, ale chetnie wyprobuje jesli uda mi sie gdzies dostac :)
    Swietny shaker, widzialam podobny w TkMaxx bodjaze Jamie Oliver ale cena jak na taki shaker byla dosc wygorowana, cos 10£ :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Odnośnie tego co napisała Kasia Lewandowska wyżej powiem jeszcze że matka natura zaprojektowała to wszystko bardzo zmyślnie - nad morzem śródziemnym, gdzie w diecie jest dużo ryb, nie potrzebują już tyle omega-3 w innych produktach, dlatego mają oliwę z oliwek, która omega-3 nie ma prawie wcale. My jemy mało ryb, więc mamy olej rzepakowy, bogaty w omega-3, który powinien być istotnym uzupełnieniem naszej diety :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Faktycznie bardzo ciekawie napisane. Czekam na więcej.

    OdpowiedzUsuń

Skomentuj!

Drukuj

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...