niedziela, 3 marca 2013

Nuggetsy z miodową nutą

Nuggetsy z kurczaka to jedno z takich dań, które kilka razy w miesiącu ląduje na moim stole. Używam do nich robionej przeze mnie panierki. Zwykle przygotowuję od razu większą jej ilość, przesypuję do słoika i korzystam w razie potrzeby. Tym razem nieco zaszalałam i zrobiłam nuggetsy z lekko miodową nutą - były bardzo smaczne:)




Składniki:
  • jedna pojedyncza pierś z kurczaka
  • po dwie szczypty soli i czarnego pieprzu
 
Na marynatę:
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • 1/2 łyżeczka pieprzu cayenne
 
Na panierkę:
  • ok. 12 łyżek płatków kukurydzianych
  • 2 łyżki otrąb (np. po łyżce pszennych i owsianych)
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
 
Pierś z kurczaka opłukać i pokroić na średnie kawałki. Oprószyć solą i czarnym pieprzem.
 
Przygotować marynatę: jogurt wymieszać z płynnym miodem (jeśli miód jest nieco gęstszy należy najpierw rozetrzeć go z niewielką ilością jogurtu i następnie dodać pozostały jogurt), dodać łyżeczkę pieprzu cayenne i dokładnie wymieszać. Kawałki fileta wrzucić do marynaty i pomieszać tak, aby mięso zostało nią dokładnie pokryte. Przykryć i odstawić do lodówki na min. 1 godzinę.
 
Przygotować panierkę: płatki kukurydziane zmielić (np. blenderze) - nie muszą być starte na pył, część może mieć postać większych okruszek. Do zmielonych płatków dodać przyprawy, sezam, otręby i bułkę tartą, wymieszać.
 
Zamarynowane kawałki mięsa przekładać wprost z marynaty do talerza z panierką. Panierować, dociskając dokładnie drobinki panierki do mięsa. Opanierowane nuggetsy smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
 
Podawać z dowolnym dipem (ja podałam z sosem jogurtowo-czosnkowym w towarzystwie Ziemniaków jak z ogniska).
 

 

2 komentarze:

Skomentuj!

Drukuj

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...