Nuggetsy z kurczaka to jedno z takich dań, które kilka razy w miesiącu ląduje na moim stole. Używam do nich robionej przeze mnie panierki. Zwykle przygotowuję od razu większą jej ilość, przesypuję do słoika i korzystam w razie potrzeby. Tym razem nieco zaszalałam i zrobiłam nuggetsy z lekko miodową nutą - były bardzo smaczne:)
Składniki:
- jedna pojedyncza pierś z kurczaka
- po dwie szczypty soli i czarnego pieprzu
Na marynatę:
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 1/2 łyżeczka pieprzu cayenne
Na panierkę:
- ok. 12 łyżek płatków kukurydzianych
- 2 łyżki otrąb (np. po łyżce pszennych i owsianych)
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 łyżka sezamu
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
Pierś z kurczaka opłukać i pokroić na średnie kawałki. Oprószyć solą i czarnym pieprzem.
Przygotować marynatę: jogurt wymieszać z płynnym miodem (jeśli miód
jest nieco gęstszy należy najpierw rozetrzeć go z niewielką ilością
jogurtu i następnie dodać pozostały jogurt), dodać łyżeczkę pieprzu
cayenne i dokładnie wymieszać. Kawałki fileta wrzucić do marynaty i
pomieszać tak, aby mięso zostało nią dokładnie pokryte. Przykryć i
odstawić do lodówki na min. 1 godzinę.
Przygotować panierkę: płatki kukurydziane zmielić (np. blenderze) -
nie muszą być starte na pył, część może mieć postać większych okruszek.
Do zmielonych płatków dodać przyprawy, sezam, otręby i bułkę tartą,
wymieszać.
Zamarynowane kawałki mięsa przekładać wprost z marynaty do talerza z
panierką. Panierować, dociskając dokładnie drobinki panierki do mięsa.
Opanierowane nuggetsy smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Podawać z dowolnym dipem (ja podałam z sosem jogurtowo-czosnkowym w towarzystwie Ziemniaków jak z ogniska).
wyglądają smakowicie:)
OdpowiedzUsuńPolecam, są naprawdę smaczne i chrupiące:)
Usuń