środa, 6 marca 2013

Chleb serowy

Zrobić ten chleb miałam ochotę już dawno, ale ciągle coś mi przeszkadzało. Najpierw brak odpowiedniego garnka, potem brak sera. Jak miałam już jedno i drugie, to zwykle tuż przed pójściem spać przypominałam sobie, że trzeba zarobić ciasto na ten chleb... Ale w końcu się udało. Chleb nie wymaga właściwie pracy. Ma wyraźny serowy smak (dałam do niego ser cheddar). Bardzo podoba mi się jego wygląd. Ta omączona skórka ma w sobie coś swojskiego... Przepis pochodzi z bloga Pracownia Wypieków.



Składniki:
  • 400 g mąki pszennej
  • 200 g twardego sera (użyłam sera cheddar)
  • 1 łyżeczka soli
  • 3/4 łyżeczki suchych drożdży (użyłam ok. 6g drożdży świeżych)
  • 300 g wody

Ser pokroić kostkę (1 cm). Wszystkie składniki wymieszać w misce i zostawić na 12-16 godzin, najlepiej więc ciasto zarobić na noc. Po upływie tego czasu ciasto przełożyć na ściereczkę wysypaną grubą warstwą mąki. Chwytając ścierkę za rogi, uformować luźny bochenek, obtoczyć go w mące ze ściereczki. Wraz ze ściereczką przełożyć bochenek do miski (lub do durszlaka), przykryć. Odstawić do wyrastania na ok. 30-60 minut (mój bochenek wyrastał 60 min). Garnek żeliwny z przykrywką (taki garnek nie może mieć żadnych plastykowych elementów) wstawić do piekarnika. Piekarnik wraz z garnkiem nagrzać do 230 stopni (garnek ma być dobrze nagrzany).

Wyrośnięty bochenek wrzucić do garnka (jeśli opadnie, wyrośnie ponownie). Przykrywać pokrywką i wstawić do piekarnika na 20 minut. Po tym czasie zdjąć przykrywkę i włożyć do piekarnika na kolejne 15-20 minut. Studzić na kratce.


8 komentarzy:

  1. Takiego chlebka jeszcze nie jadłem wygląda rewelacyjnie :) Musze zrobić i skosztować tego specjału :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przyznam, że nęci mnie ten serowy chleb ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. faktycznie przepis brzmi ciekawie :) a te dziury wyglądają jak dziury w serze :) super!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pomysłowo!!!Nie jadłam jeszcze takiego chlebka:)

    OdpowiedzUsuń
  5. jeszcze nie jadłam takiego chleba, ale chętnie bym spróbowała:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda rewelacyjnie :) chętnie bym zjadła kromeczkę!

    OdpowiedzUsuń
  7. mi też bardzo podoba si.e jego wygląd:) mniam

    OdpowiedzUsuń

Skomentuj!

Drukuj

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...