Macie ochotę na pyszne, cytrynowe ciasteczka z kawałeczkami żurawiny? Tym ciastkom nie można się oprzeć:) Przepis znalazłam na blogu Ania-gotuje (trochę go zmodyfikowałam).
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 100 g cukru pudru (dałam cukier kryształ)
- 125 g miękkiego masła
- skórka starta z 1 cytryny
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 jajko
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżeczka kwaśnej śmietany (niekoniecznie)
- 100 g suszonej żurawiny (użyłam żurawiny ze sklepu Skworcu)
W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, szczyptę soli i startą skórkę z cytryny. Dodać masło i wgnieść w ciasto tak, aby powstała "kaszka". Dodać drobno pokrojoną suszoną żurawinę, wymieszać. Następnie dodać łyżeczkę soku z cytryny, śmietanę, jajko i zarobić ciasto.
Wyrobione ciasto dzielimy na ok. 3 części, każdą rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 5mm i wykrawamy ciastka o dowolnych kształtach. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 10 min w temp. 180 stopni.
Z podanej ilości składników otrzymamy dwie blachy pełne ciastek:)
Paterę (widoczną na zdjęciach) zakupiłam w sklepie Emako.
Do wałkowania ciasta użyłam pokrytego silikonem wałka ze sklepu Emako, który obecnie testuję. Na blogu wkrótce pojawi się pełna relacja z testowania:)
Wyglądają bosko :) Kształt uroczy :)
OdpowiedzUsuńfajnie to ciasto wygląda, cytrynowym ciasteczkom zawsze mówię tak!
OdpowiedzUsuńświetne! cytryna i żurawina, dla mnie mniam! :))
OdpowiedzUsuńjakie ładne serduszka Ci wyszły:))
OdpowiedzUsuńŚliczne i na pewno pyszne, bo z cytryną ! :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam ciasteczka z dodatekiem żurawiny. Twoje wyglądają pieknie :))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Olinka - Smakowy Raj
bardzo ładnie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńBardzo sympatyczne te ciasteczka :D
OdpowiedzUsuńWszystko co zawiera żurawinę mogłaby zjeść z wielką przyjemnością!
OdpowiedzUsuńDawno nie piekłam ciasteczek..a te z żurawiną muszą byc pyszne..
OdpowiedzUsuńciekawe i smakowite ciasteczka, świetne połączenie smaku cytryny i żurawiny, na pewno genialne w smaku,pozdrawiam ciepło(nogawkuchni.blogspot.com)
OdpowiedzUsuń