wtorek, 19 marca 2013

Bardzo puszyste bułeczki

Co tu się rozpisywać - po prostu bardzo puszyste bułeczki... Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki.



Składniki:

  • 1 szklanka letniego mleka
  • 110 g miękkiego masła
  • 1,5  łyżki cukru
  • 2 jajka, roztrzepane
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 24 g świeżych drożdży
  • do posmarowania: mleko lub jajko

Drożdże rozpuścić w letnim mleku, odstawić na kilka minut. Wszystkie składniki umieścić w misce, wymieszać i wyrobić. Można użyć miksera z przystawką do ciasta drożdżowego. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na ok. 1-1.5 godz. 
Po tym czasie ciasto podzielić na 12 - 16 części. Z każdej części uformować bułeczkę. Bułeczki układać na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia), zostawiając między nimi około 1 cm odstępu (w czasie wyrastania i pieczenia mają się zetknąć). Przykryć, pozostawić do wyrośnięcia na około 45 minut.
Wyrośnięte bułki wysmarować jajkiem lub mlekiem, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 20 - 25 minut w temperaturze 185 stopni. 
 

11 komentarzy:

  1. zapraszam Cię, abyś wzięła udział w mojej akcji "Odchudzamy nasze dania"
    wszystkie informacje znajdziesz u mnie na blogu ;)
    pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszne bułeczki :) doskonałe na śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Skórka na bułeczkach jest cudowna, taka jaka powinna być. Mnie takie nie wychodzą. Bułka idealna:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że na wygląd skórki wpływają dwie rzeczy: posmarowanie bułeczek przed pieczeniem (ja zwykle smaruję mlekiem) i odpowiednie umiejscowienie blaszki z bułkami w piekarniku (nie za nisko, nie za wysoko). Pozdrawiam:)

      Usuń
  4. domowe pieczywo jest najlepsze ;) świetnie wyglądają

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda:) Odkąd sama piekę pieczywo, kupione bułki już mi nie smakują...:)

      Usuń
  5. Wyglądają idealnie, jak ze sklepu, z tą tylko różnicą, że pewnie o niebo lepsze w smaku :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. byłaby idealna z masłem i dżemem truskawkowym:)

    OdpowiedzUsuń

Skomentuj!

Drukuj

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...