Co tu się rozpisywać - po prostu bardzo puszyste bułeczki... Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki.
Składniki:
- 1 szklanka letniego mleka
- 110 g miękkiego masła
- 1,5 łyżki cukru
- 2 jajka, roztrzepane
- 3/4 łyżeczki soli
- 4 szklanki mąki pszennej
- 24 g świeżych drożdży
- do posmarowania: mleko lub jajko
Drożdże rozpuścić w letnim mleku, odstawić na kilka minut. Wszystkie składniki umieścić w misce, wymieszać i wyrobić. Można użyć miksera
z przystawką do ciasta drożdżowego. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na ok. 1-1.5 godz.
Po tym czasie ciasto podzielić na 12 - 16 części. Z każdej części uformować bułeczkę.
Bułeczki układać na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia), zostawiając między nimi około 1 cm
odstępu (w czasie wyrastania i pieczenia mają się zetknąć). Przykryć, pozostawić do wyrośnięcia na
około 45 minut.
Wyrośnięte
bułki wysmarować jajkiem lub mlekiem, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 20 - 25 minut w temperaturze
185 stopni.
zapraszam Cię, abyś wzięła udział w mojej akcji "Odchudzamy nasze dania"
OdpowiedzUsuńwszystkie informacje znajdziesz u mnie na blogu ;)
pozdrawiam serdecznie :)
piękne Ci wyszły buły:)
OdpowiedzUsuńpyszne bułeczki :) doskonałe na śniadanko :)
OdpowiedzUsuńO tak, na śniadanie idealne:)
UsuńSkórka na bułeczkach jest cudowna, taka jaka powinna być. Mnie takie nie wychodzą. Bułka idealna:)
OdpowiedzUsuńMyślę, że na wygląd skórki wpływają dwie rzeczy: posmarowanie bułeczek przed pieczeniem (ja zwykle smaruję mlekiem) i odpowiednie umiejscowienie blaszki z bułkami w piekarniku (nie za nisko, nie za wysoko). Pozdrawiam:)
Usuńdomowe pieczywo jest najlepsze ;) świetnie wyglądają
OdpowiedzUsuńTo prawda:) Odkąd sama piekę pieczywo, kupione bułki już mi nie smakują...:)
UsuńWyglądają idealnie, jak ze sklepu, z tą tylko różnicą, że pewnie o niebo lepsze w smaku :-)
OdpowiedzUsuńSą lepsze:) I łatwe do zrobienia:)
Usuńbyłaby idealna z masłem i dżemem truskawkowym:)
OdpowiedzUsuń