Przepis zobaczyłam wczoraj na blogu Bettycook i od razu przystąpiłam do wykonania tortilli. Otrzymałam spory stosik apetycznych placków. Takie tortille mają bardzo szerokie zastosowanie - można w nie zawijać najróżniejsze farsze.
Składniki:
- 200 g mąki pszennej (użyłam mąki typu 500)
- 1 łyżka smalcu
- 250 - 300 ml wody
- 1 łyżeczka soli
Mąkę przesiać do miski, dodać sól, wymieszać. Dodać smalec i wmieszać go w mąkę. Do miski stopniowo dodawać wodę, mieszając. Wodę dodawać aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta (ma być gładkie i elastyczne) - prawdopodobnie wystarczy szklanka wody, albo nawet nieco mniej (ja od razu wlałam 300 ml jak sugerował pierwotny przepis i musiałam dodać sporo mąki, bo ciasto było bardzo rzadkie).
Gdyby ciasto było zbyt rzadkie można dodać trochę mąki. Z ciasta odrywać kawałki (wielkości małej mandarynki), kłaść na umączoną stolnicę i wałkować na bardzo cienkie placki (o grubości ok. 2 mm). W czasie wałkowania ciasto można podsypywać mąką. Aby otrzymać okrągłe tortille na środku każdego wywałkowanego placka należy położyć np. miskę (o wielkości odpowiedniej do patelni, na której placki będą pieczone) i "obrysować" nożem okrągły kształt. Odcięte skrawki z powrotem dodać do ciasta na tortille.
Okrągły placek położyć na rozgrzaną patelnię i piec ok. 10 sekund z każdej strony (czas pieczenia zależy od temperatury). Kiedy na powierzchni placka pojawią się apetyczne pęcherzyki, można przewrócić go na drugą stronę. Trzeba stać przy patelni i pilnować, aby placek się nie przypalił. W ten sposób upiec wszystkie placki.
Ja na tortille nałożyłam pokrojone surowe warzywa, sos czosnkowy i kawałki upieczonej piersi z kurczaka. Niestety głód przeszkodził w zrobieniu zdjęcia, znikły zbyt szybko:)
Do wałkowania placków użyłam silikonowego wałka ze sklepu Emako.
Rodzinnie uwielbiamy totritte ale nigdy jeszcze ich sama nie robiłam. Może się w końcu odważę:)
OdpowiedzUsuńpozdr
P.
Zachęcam do zrobienia:) Trochę pracy przy nich jest, ale za to ile przyjemności z jedzenia:)
Usuńtortilla jest pyszna i jak widać zaraźliwa:)
OdpowiedzUsuńDobry pomysł na kolację, zrobię:)
OdpowiedzUsuńoj mają szerokie zastosowanie:) jadłabym aż miło!
OdpowiedzUsuńNie wiedziałam, że tortille można samemu tak łatwo zrobić ;) niedługo wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuń