Idealne owsiane ciasteczka... Robiłam je już wielokrotnie, za każdym razem modyfikując przepis ze strony Moje Wypieki. Tym razem do masy na ciastka dodałam kilka łyżek płatków ryżowych Lestello, które sprawiły, że ciasteczka są jeszcze bardziej chrupiące. Z herbatką oraz talerzykiem takich owsianych smakołyków miło jest wygodnie usiąść w fotelu i zanurzyć się w lekturze ciekawej książki:)
Składniki:
- 200 g miękkiego masła
- 1 szklanka cukru
- 1/4 szklanki brązowego cukru
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (użyłam ekstraktu ze sklepu Skworcu)
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 2,5 szklanki płatków owsianych (użyłam błyskawicznych płatków owsianych Lestello)
- 3-4 łyżki błyskawicznych płatków ryżowych (użyłam płatków ryżowych Lestello)
Blachę
wyłożyć papierem do pieczenia. Z masy robić kulki wielkości orzecha
włoskiego, kłaść na blachę (w odstępach ok. 2 cm - bardzo rozleją się na boki) i delikatnie spłaszczać je łyżką. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180ºC przez około 14- 16 min (mają być lekko brązowe). Chwilę odczekać
przed zdjęciem z blachy, ostrożnie przełożyć je na talerz lub kratkę (zaraz po upieczeniu będą bardzo miękkie).
Smacznego!
Płatki owsiane oraz płatki ryżowe, to kolejne produkty Lestello, które miałam okazję wypróbować i również do nich nie mam najmniejszych zastrzeżeń. Zachęcam do odwiedzenia strony producenta, gdzie można poczytać o zdrowotnych właściwościach m.in. płatków owsianych.
kOLEJNA FANKA PŁATKÓW RYŻOWYCH:)
OdpowiedzUsuńśliczne, takie trochę ażurkowe wyszły:)
OdpowiedzUsuńsuper, owsiane ciastka są najlepsze :) u mnie też dzisiaj na blogu, ale w innej wersji
OdpowiedzUsuń