poniedziałek, 22 lipca 2013

Jagodzianki

Na pożegnanie sezonu na jagody zrobiłam jagodzianki. Muszę się przyznać - zrobiłam je po raz pierwszy. Zwykle jagody wykorzystywałam do ciast z galaretką i deserów z bitą śmietaną. Przepis pochodzi z bloga Kotlet.tv. Zdjęcia wyszły nieciekawe bo w fotografowaniu przeszkadzał mi nęcący zapach jagodzianek i wielki apetyt:)



Składniki:
  • 350 g mąki
  • 14 g świeżych drożdży (lub 7 g suchych)
  • 160 g mleka
  • 1 duże jajko
  • 20 g oleju lub masła (ja dałam roztopione masło)
  • 4 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią (użyłam cukru z prawdziwą wanilią ze sklepu Skworcu)
  • ok. 150-200 g jagód (użyłam ponad 220g) 
  • kilka łyżek cukru do jagód
  • 1-2 łyżeczki kaszy manny do jagód
  • jajko lub mleko do smarowania
Mąkę, 4 łyżki cukru, cukier z wanilią i szczyptę soli wymieszać w misce. Świeże drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości mleka (jeśli zamiast świeżych używamy suchych, to wystarczy je wymieszać z mąką). Do suchych składników dodajemy roztopione masło lub olej, jajko, mleko oraz drożdże rozpuszczone w mleku. Wszystko wymieszać łyżką, następnie wyrobić rękami (przez ok.10 min) do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości (na ok. 60 min.). Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 części. Umyte i osuszone jagody wymieszać w misce z cukrem (ilość wg upodobań, ja dałam ok.4 łyżek) i kaszą manną (używam jej dla "bezpieczeństwa", żeby wchłonęła wyciekający sok).

Każdy kawałek ciasta rozpłaszczyć nałożyć na niego ok. 2 łyżek jagód, dokładnie zlepić, nadać bułeczce owalny kształt i układać na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia) łączeniem do dołu. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na ok. 40-60 min. Po tym czasie posmarować jagodzianki jajkiem lub mlekiem.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. i piec ok. 17 min (można kilka minut dłużej) aż jagodzianki będą pięknie rumiane. Po ostygnięciu można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem:)


9 komentarzy:

  1. Jak na pierwszy raz wyszły Ci piękne i widać, że są bardzo puszyste :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wieki nie jadłam jagodzianek! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszności! uwielbiam jagodzianki:))

    OdpowiedzUsuń
  4. zjadłabym teraz taką jagodziankę mmmm

    OdpowiedzUsuń
  5. Strasznie lubię jagodzianki, pychota! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. okrągłe, pyszne Dziękuję za udział w jagodowo nam 5!

    OdpowiedzUsuń
  7. takie naszpikowane jagodami są pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  8. Pycha! Piękne Ci wyszły, takie okrąglutkie ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pysznie wyglądają :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Skomentuj!

Drukuj

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...