Na pożegnanie sezonu na jagody zrobiłam jagodzianki. Muszę się przyznać - zrobiłam je po raz pierwszy. Zwykle jagody wykorzystywałam do ciast z galaretką i deserów z bitą śmietaną. Przepis pochodzi z bloga Kotlet.tv. Zdjęcia wyszły nieciekawe bo w fotografowaniu przeszkadzał mi nęcący zapach jagodzianek i wielki apetyt:)
Składniki:
- 350 g mąki
- 14 g świeżych drożdży (lub 7 g suchych)
- 160 g mleka
- 1 duże jajko
- 20 g oleju lub masła (ja dałam roztopione masło)
- 4 łyżki cukru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru z wanilią (użyłam cukru z prawdziwą wanilią ze sklepu Skworcu)
- ok. 150-200 g jagód (użyłam ponad 220g)
- kilka łyżek cukru do jagód
- 1-2 łyżeczki kaszy manny do jagód
- jajko lub mleko do smarowania
Mąkę, 4 łyżki cukru, cukier z wanilią i szczyptę soli wymieszać w misce. Świeże drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości mleka (jeśli zamiast świeżych używamy suchych, to wystarczy je wymieszać z mąką). Do suchych składników dodajemy roztopione masło lub olej, jajko, mleko oraz drożdże rozpuszczone w mleku. Wszystko wymieszać łyżką, następnie wyrobić rękami (przez ok.10 min) do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości (na ok. 60 min.). Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 części. Umyte i osuszone jagody wymieszać w misce z cukrem (ilość wg upodobań, ja dałam ok.4 łyżek) i kaszą manną (używam jej dla "bezpieczeństwa", żeby wchłonęła wyciekający sok).
Każdy kawałek ciasta rozpłaszczyć nałożyć na niego ok. 2 łyżek jagód, dokładnie zlepić, nadać bułeczce owalny kształt i układać na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia) łączeniem do dołu. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na ok. 40-60 min. Po tym czasie posmarować jagodzianki jajkiem lub mlekiem.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. i piec ok. 17 min (można kilka minut dłużej) aż jagodzianki będą pięknie rumiane. Po ostygnięciu można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem:)
Jak na pierwszy raz wyszły Ci piękne i widać, że są bardzo puszyste :)
OdpowiedzUsuńWieki nie jadłam jagodzianek! :)
OdpowiedzUsuńpyszności! uwielbiam jagodzianki:))
OdpowiedzUsuńzjadłabym teraz taką jagodziankę mmmm
OdpowiedzUsuńStrasznie lubię jagodzianki, pychota! :)
OdpowiedzUsuńokrągłe, pyszne Dziękuję za udział w jagodowo nam 5!
OdpowiedzUsuńtakie naszpikowane jagodami są pyszne!
OdpowiedzUsuńPycha! Piękne Ci wyszły, takie okrąglutkie ;)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń