Przepis znalazłam na stronie Moje Wypieki. Ciasto okazało się bardzo łatwe do wykonania, w smaku pyszne, o lekko śmietankowej nucie. Struktura ciasta jest dość zbita i ciężka, trochę przypomina muffiny.
Składniki (wszystkie powinny być w temp. pokojowej):
- 100 g masła
- 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 1 duże jajko
- pół szklanki kwaśnej śmietany 18%
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1 opakowanie (40 g) budyniu śmietankowego
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- ok. 400 g truskawek
- cukier perłowy lub cukier puder do posypania
Truskawki umyć, odszypułkować. Większe sztuki przepołowić.
Mąkę pszenną, proszek budyniowy i proszek do pieczenia przesiać do miseczki i wymieszać.
Masło i cukier umieścić w osobnym naczyniu i utrzeć mikserem na puszystą masę. Dodać jajko, dalej ucierając. Dodać ekstrakt z wanilii i ponownie zmiksować.
Do utartej masy naprzemiennie dodawać przesiane suche składniki i śmietanę, w trzech turach, mieszając szpatułką lub łyżką tylko do połączenia się składników.
Dno tortownicy (najlepiej o średnicy 22 cm, moja miała 26 cm i ciasto wyszło niewysokie) wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem i wysypać bułką tartą. Do formy przełożyć ciasto. Na wierzchu poukładać truskawki rozcięciami ku górze.
Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180ºC przez około 45 - 55 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić, posypać cukrem perłowym lub cukrem pudrem.
robiłam podobne niedawno, pychotka :)
OdpowiedzUsuńPyszne letnie smaki :))
OdpowiedzUsuńU nas non stop w lato takie ciasto :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto uwielbiam właśnie takie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Wygląda pysznie :-) zjadłabym kawałeczek :-)
OdpowiedzUsuńna takie ciasto chętnie byśmy się skusiły :) pyszne
OdpowiedzUsuńPrzepyszne, prawdziwie letnie smaki :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne :) chętnie bym się poczęstowała!
OdpowiedzUsuńBajeczne ciacho :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie! :)
OdpowiedzUsuń