poniedziałek, 16 czerwca 2014

Letnie ciasto z truskawkami

Przepis znalazłam na stronie Moje Wypieki. Ciasto okazało się bardzo łatwe do wykonania, w smaku pyszne, o lekko śmietankowej nucie. Struktura ciasta jest dość zbita i ciężka, trochę przypomina muffiny.

 
Składniki (wszystkie powinny być w temp. pokojowej):

  • 100 g masła
  • 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1 duże jajko
  • pół szklanki kwaśnej śmietany 18%
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 opakowanie (40 g) budyniu śmietankowego
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • ok. 400 g truskawek
  • cukier perłowy lub cukier puder do posypania

Truskawki umyć, odszypułkować. Większe sztuki przepołowić.

Mąkę pszenną, proszek budyniowy i proszek do pieczenia przesiać do miseczki i wymieszać.

Masło i cukier umieścić w osobnym naczyniu i utrzeć mikserem na puszystą masę. Dodać jajko, dalej ucierając. Dodać ekstrakt z wanilii i ponownie zmiksować.

Do utartej masy naprzemiennie dodawać przesiane suche składniki i śmietanę, w trzech turach, mieszając szpatułką lub łyżką  tylko do połączenia się składników.

Dno tortownicy (najlepiej o średnicy 22 cm, moja miała 26 cm i ciasto wyszło niewysokie) wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem i wysypać bułką tartą. Do formy przełożyć ciasto. Na wierzchu poukładać truskawki  rozcięciami ku górze.

Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180ºC przez około 45 - 55 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić, posypać cukrem perłowym lub cukrem pudrem.


Lato w pełni!

10 komentarzy:

Skomentuj!

Drukuj

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...