środa, 18 czerwca 2014

Truskawkowy przekładaniec bez pieczenia

Bardzo łatwy deser, idealny na upalny dzień. Po zastygnięciu łatwo się kroi i fajnie wygląda. Polecam!



Składniki:
  • 2 galaretki truskawkowe + 1 i 1/4 gorącej wody do rozpuszczenia
  • 1 galaretka agrestowa (lub inna dowolna) + 1 i 1/2 gorącej wody do rozpuszczenia
  • 400 g jogurtu naturalnego (ok. 1 i 1/2 szklanki)
  • 5 łyżek cukru pudru
  • ok. 500 g truskawek
  • ok. 20 herbatników (ilość zależy od wielkości foremki, którą wybierzemy)

Należy przygotować prostokątne naczynie lub foremkę (ja użyłam salaterki o wymiarach 29x19x6cm). Truskawkową galaretkę rozpuścić w 1 i 1/4 szklanki gorącej wody. W osobnym naczyniu rozpuścić agrestową galaretkę w 1 i 1/2 szklanki gorącej wody. Zostawić do ostudzenia.

Truskawki umyć, odszypułkować. Pokroić w plasterki. Jogurt zmiksować z cukrem pudrem. Prostokątne naczynie wyłożyć pierwszą warstwą herbatników.

 
Gdy truskawkowa galaretka będzie już zimna (ale jeszcze płynna) należy dodawać ją powoli do jogurtu, cały czas miksując. Powstanie płynna masa, którą należy odstawić na kilka minut (w temperaturze pokojowej), co chwilę mieszając. Kiedy zgęstnieje (ma być lekko stężała) należy delikatnie wylać (np. łyżką) ok. 1/3 masy na pierwszą warstwę herbatników. 

Na wyłożoną masę wyłożyć połowę pokrojonych plasterków truskawek. Odczekać chwilkę, żeby masa w naczyniu lekko stężała, następnie na truskawki wylać połowę z pozostałej masy. Na masę wyłożyć drugą warstwę herbatników. Przykryć ostatnią porcją masy. Na wierzchu poukładać pozostałe truskawki. Umieścić na kilkanaście minut w lodówce, a następnie zalać tężejącą agrestową galaretką. Schładzać w lodówce co najmniej kilka godzin przed podaniem.






Lato w pełni!

16 komentarzy:

  1. Pyszne i fajne ciasto. Dla mnie bardzo cenne z powodu braku piekarnika na dzikich polach.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ pysznie wygląda, na pewno jest bardzo dobry ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super deserek! Pozdrawiam i zapraszam do Nas

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak nazwa wskazuje przekładaniec, to przekładanie wyszło Ci fantastycznie. I ładnie i pewnie smacznie:) Zjadłabym teraz taką porcję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie wygląda na herbatnikach deserek :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam takie ciacha -szybkie, smaczne i piękne:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda na bardzo delikatne, mniam! :)
    Pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetnie wygląda ten przekładaniec :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Przekładaniec bombowy, wygląda pięknie.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam ciacha do pieczenia więc przepis sobie zapiszę :) !

    OdpowiedzUsuń
  11. Pysznie przełożony :)) bardzo delikatnie i apetycznie wygląda....

    OdpowiedzUsuń

Skomentuj!

Drukuj

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...