czwartek, 19 czerwca 2014

Najłatwiejsze ciasto ucierane z truskawkami

Ciasto łatwe do zrobienia, puszyste i naprawdę smaczne. U mnie z niewielką ilością truskawek, ale jest na tyle gęste, że z pewnością uda się nawet ze sporą porcją owoców. Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki.




Składniki (wszystkie powinny być w temp. pokojowej):
  • 4 duże jajka
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego 
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 20 dag świeżych truskawek, umytych i odszypułkowanych
Do miski wbić białka i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, ciągle ubijając. Następnie dodawać po jednym żółtku i dalej miksować masę. Do masy dodawać strużką olej, cały czas miksując. Mąkę i proszek przesiać, dodawać stopniowo do masy jajecznej, mieszając wszystko łyżką, aż do połączenia składników.   

Dno tortownicy o średnicy ok. 23 cm (moja miała 26 cm). wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wlać do formy, na wierzchu ułożyć całe truskawki (lub przekrojone - przekrojeniem do góry). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 175 stopni ok. 50-60 min do tzw. "suchego patyczka". Przed podaniem wystudzić, posypać cukrem pudrem.



Lato w pełni!

8 komentarzy:

  1. Już wyobrażam sobie jak doskonale smakuje. Proste i idealne na letni podwieczorek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo podoba mi się twój blog! :)

    Jeśli chcesz możesz wpaść na mojego blogi:
    nutkaciszy.blogspot.com
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Najsmaczniejsze są właśnie takie proste, łatwe ciasta na upalne dni. Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się, to co proste zawsze znika najszybciej ze stołu:)

      Usuń

Skomentuj!

Drukuj

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...