Ciasto łatwe do zrobienia, puszyste i naprawdę smaczne. U mnie z niewielką ilością truskawek, ale jest na tyle gęste, że z pewnością uda się nawet ze sporą porcją owoców. Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki.
Składniki (wszystkie powinny być w temp. pokojowej):
- 4 duże jajka
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ok. 20 dag świeżych truskawek, umytych i odszypułkowanych
Do miski wbić białka i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, ciągle ubijając. Następnie dodawać po jednym żółtku i dalej miksować masę. Do masy dodawać strużką olej, cały czas miksując. Mąkę i proszek przesiać, dodawać stopniowo do masy jajecznej, mieszając wszystko łyżką, aż do połączenia składników.
Dno tortownicy o średnicy ok. 23 cm (moja miała 26 cm). wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wlać do formy, na wierzchu ułożyć całe truskawki (lub przekrojone - przekrojeniem do góry). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 175 stopni ok. 50-60 min do tzw. "suchego patyczka". Przed podaniem wystudzić, posypać cukrem pudrem.
Już wyobrażam sobie jak doskonale smakuje. Proste i idealne na letni podwieczorek :)
OdpowiedzUsuńU nas w sezonie jest to ciasto non stop.
OdpowiedzUsuńpyszne ciacho:)
OdpowiedzUsuńBardzo podoba mi się twój blog! :)
OdpowiedzUsuńJeśli chcesz możesz wpaść na mojego blogi:
nutkaciszy.blogspot.com
truskawkowa-fiesta.blogspot.com
Hehe u mnie podobne:)
OdpowiedzUsuńNajsmaczniejsze są właśnie takie proste, łatwe ciasta na upalne dni. Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się, to co proste zawsze znika najszybciej ze stołu:)
UsuńW prostocie siła:))
OdpowiedzUsuń