Biszkopt z tego przepisu piekłam już dziesiątki, a może nawet setki razy. Nigdy się na nim nie zawiodłam. Wychodzi puszysty, taki jak ma być:) Idealny do przekładania najróżniejszymi kremami.
Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 kisiel cytrynowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jajka ubić z cukrem na parze. W tym celu do dużego garnka nalać wodę. Postawić na kuchenkę, na "mały płomień". W dużym garnku umieścić mniejszy garnek tak, aby był on do 3/4 wysokości zanurzony w wodzie. Do mniejszego garnka wsypać cukier, dodać jajka i ubijać przez ok 10-15 min, aż powstanie dość sztywna masa (jajka podczas ubijania znacznie zwiększą swoją objętość). Mniejszy garnek z ubitymi jajkami wyjąć z dużego garnka, wyłączyć kuchenkę.
Do masy jajecznej bardzo małymi porcjami dodawać mąkę wymieszaną z kisielem oraz proszkiem do pieczenia. Najlepiej przesiewać po łyżce składników sypkich bezpośrednio do masy i delikatnie, powoli łączyć każdą taką porcję z masą jajeczną widelcem, łopatką lub łyżką (NIE mikserem!).
Gotowe ciasto będzie miało delikatną, lekko sztywną konsystencję. Należy wyłożyć je do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni. Piec ok. 40 min.
Zrobić dobry biszkopt nie jest łatwą sztuką. Generalnie mi nigdy nie wychodzi. :)
OdpowiedzUsuńnie spotkałam się z dodatkiem kisielu do biszkopta :) na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńLuka Li, ciekawy pomysł z tym kisielem :) na pewno wypróbuje :)))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Olinka - Smakowy Raj
ja też jeszcze nie piekłam z kisielem, ciekawy pomysł, spróbuję:)
OdpowiedzUsuńOoo z kisielem, takiego sposobu na biszkopt nie znałam, muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńświetnie wyrośnięty:)
OdpowiedzUsuńBiszkopty piekłam różne,mam swój ulubiony przepis ale u Ciebie zaciekawił mnie ten kisiel,wypróbuję.
OdpowiedzUsuńteż mam swój ulubiony przepis
OdpowiedzUsuńJaka duza blacha?
OdpowiedzUsuńZwykła duża blacha, moja ma wymiary (u góry) ok. 38 cm x 23 cm.
Usuńzamiast kisielu weźcie mąkę ziemniaczaną (95% kisielu, to właśnie mąka ziemniaczana, reszta, to dodatki smakowe, cukier i stabilizatory)
OdpowiedzUsuńile dodać mąki ziemniaczanej zamiast kisielu?
Usuń