To "ciasto" bez pieczenia, z truskawkami, idealne na upalny dzień! Robi się je szybko, łatwo i przyjemnie :) Do zrobienia potrzebna będzie silikonowa keksówka (moja miała wymiary 9,5cmx25cm i głębokość 6,5cm), ponieważ z takiej foremki ten deser będzie najłatwiej wyjąć.
Składniki:
- 2 czerwone galaretki (z braku truskawkowych użyłam wiśniowych)
- 1 i 1/2 szkl. gorącej wody (do rozpuszczenia galaretek)
- 1 i 1/2 szklanki naturalnego jogurtu greckiego (ok. 400 g)
- 4-5 łyżek cukru pudru
- 350-400 g truskawek
- kilka okrągłych biszkoptów
Galaretki rozpuścić w 1 i 1/2 szklanki gorącej wody i zostawić do ostygnięcia. Truskawki umyć i pozbawić szypułek. Kilka-kilkanaście truskawek pokroić w 0,5cm plastry i obłożyć nimi dno foremki oraz boki (tylko na wysokość jednego plasterka), tak jak jest to widoczne na poniższym zdjęciu.
Pozostałe truskawki pokroić w mniejsze kawałki, np. w kostkę. Jogurt grecki umieścić w misce i rozetrzeć łyżką z cukrem pudrem. Kiedy galaretka będzie już zimna (ale jeszcze płynna) stopniowo wlewać ją do jogurtu, cały czas miksując masę. Dodać pokrojone truskawki wraz z sokiem, który puściły i wymieszać wszystko łyżką. Masa na początku będzie bardzo płynna, ale po chwili zgęstnieje. Należy zostawić ją na ok. 3 min w temperaturze pokojowej, co chwilę mieszając łyżką. Kiedy zacznie gęstnieć należy ją ostrożnie wylać do foremki wyłożonej truskawkami. Wierzch delikatnie wygładzić łyżką i ułożyć na nim okrągłe biszkopty płaską stroną do góry (w luki można powkładać mniejsze kawałki biszkoptów). Włożyć do lodówki i schładzać min. 2 godziny. Następnie naszykować prostokątny talerz większy od foremki. Przykryć nim keksówkę i szybkim ruchem obrócić razem do góry nogami, tak aby na talerzu jogurtowiec znalazł się z biszkoptami na dole i plasterkami truskawek na górze. Można dodatkowo udekorować całymi truskawkami. Przed podaniem kroić w dowolne kawałki.
rewelacyjnie Ci wyszedł:)
OdpowiedzUsuńskoro tak perfekcyjnie wygląda, to nawet nie chcę mysleć jak smakuje :****
OdpowiedzUsuńMooocno truskawkowe:)
OdpowiedzUsuńwspaniałe truskawkowe ciacho na upalne dni :-)
OdpowiedzUsuńMniam, ile truskawek! Pyszota :)
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie, taki pełny truskawek :)
OdpowiedzUsuńświetnie to wygląda! i tak smakowicie:)
OdpowiedzUsuńCudownie wygląda, obłędnie truskawkowy :)
OdpowiedzUsuńAle to musi być pyszne :-) z chęcią wypróbuję :-)
OdpowiedzUsuńAle to pysznie wygląda :-) z chęcią wypróbuję :-)
OdpowiedzUsuńPrzepis do wypróbowania, gdyż wygląda pysznie, a co najważniejsze jest bez pieczenia ;-)
OdpowiedzUsuńTakie ciacha to ja bym mogła jeść bez końca :) pięknie poukładałaś te truskawy :)
OdpowiedzUsuń