wtorek, 3 czerwca 2014

Ryżowe kopczyki z kurczakiem i pieczarkami

Danie może ze zwykłych składników, ale niecodziennie podane, więc może zaskoczyć. Idealne na obiad. Dużym jego atutem jest szybkość wykonania :)


Składniki (dla dwóch osób):
  • szklanka ryżu parboiled (użyłam ryżu Kupiec w torebkach, ale gotowałam bez folii)
  • 1 i 3/4 szklanki wrzącej wody (do gotowania ryżu)
  • 1 pojedynczy filet z kurczaka
  • 250 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka masła
  • gałązka natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • przyprawy: np. przyprawa do gyrosa, pieprz cayenne, czosnek niedźwiedzi
  • 2 łyżeczki greckiego jogurtu naturalnego i posiekany szczypiorek do dekoracji


Pierś z kurczaka umyć, pokroić w paseczki, przyprawić solą, pieprzem i ewentualnie innymi przyprawami (dodałam pieprz cayenne i odrobinę przyprawy do gyrosa). 

Cebule obrać. Jedną posiekać w kostkę (do ryżu), a drugą w piórka (do mięsa). Do niedużego garnka, w którym będziemy gotować ryż wlać łyżkę oleju. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić jedną pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażyć do momentu aż będzie szklista i zacznie się złocić. Do cebuli dodać szklankę suchego ryżu, dodać 3/4 łyżeczki przyprawy do gyrosa i 1/3 łyżeczkę soli (ilość soli może być zależna od ilości soli w użytej przyprawie do gyrosa) i smażyć przez ok. dwie minuty ciągle mieszając. Kiedy ryż będzie szklisty zalać go 1 i 3/4 szklanki wrzącej wody (trzeba to robić ostrożnie, żeby nie poparzyć się parą). Garnek przykryć, zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 15 min, aż praktycznie cała woda zostanie wchłonięta. Następnie zdjąć garnek, owinąć w ręcznik i przykryć poduszką, pozostawić w cieple na ok. 15 min.

Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Wrzucić kawałki piersi z kurczaka i mieszając smażyć, aż będą rumiane z obu stron, następnie dodać jedną cebulę pokrojoną w piórka (jeśli jest taka potrzeba, można dodać wcześniej dodać trochę oleju). Wymieszać i podsmażyć chwilę. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki, dodać posiekaną pietruszkę, przyprawić odrobiną soli i pieprzu, przykryć pokrywką i dusić jakieś 5-8 min od czasu do czasu mieszając. Odkryć i doprawić do smaku. Chwilkę jeszcze trzymać na ogniu, żeby większość wody z pieczarek wyparowała (troszkę może zostać). Wyłączyć ogień i dodać płaską łyżkę masła. Wymieszać i pozostawić na patelni, aż masło się rozpuści.

Gotowy ryż podzielić na dwie porcje i nałożyć do dwóch miseczek dobrze dociskając. Ryż z miseczek wyłożyć (obracając każdą miseczkę do góry dnem na talerz), żeby powstały ryżowe kopczyki. Zawartość patelni również podzielić na dwie części i wyłożyć po równo na ryż. Następnie na "szczyty" potrawy położyć po jednej łyżeczce greckiego jogurtu naturalnego i posypać świeżo posiekanym szczypiorkiem. Oczywiście można podawać w inny, dowolne sposób :)

10 komentarzy:

  1. coś zdecydowanie dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają smakowicie, bardzo fajny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetyczne kopczyki :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Podany bardzo ładnie, a smak idealnie trafiony w mój gust :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie podane kopczyki :) aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie wygląda :) Zjadłabym!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają przepysznie i jak ładnie ugotowany ryż :)

    OdpowiedzUsuń

Skomentuj!

Drukuj

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...