czwartek, 12 czerwca 2014

Owsiane ciasteczka z amarantusem

Nie będzie przesadą, jeśli powiem, że to najsmaczniejsze ciasteczka owsiane, jakie jadłam. Z pewnością jest to zasługa ziaren amarantusa, które dały im ciekawy posmak i wzbogaciły aromat. Chipsy kokosowe w czasie miksowania łamią się na mniejsze kawałki i świetnie komponują się ze smakiem ciastek. Jednak można je oczywiście zastąpić innymi bakaliami. 




Składniki (na 2 blaszki ciastek - ok. 40 sztuk):
  •  85 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki syropu klonowego (dostępny w sklepie Skworcu)
  • 1 jajko
  • 1 szklanka płatków owsianych górskich
  • 1/3 szklanki ziaren amarantusa (dostępne w sklepie Skworcu)
  • 3 łyżki chipsów kokosowych (dostępne w sklepie Skworcu)
  • 3 czubate łyżki razowej mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ziarna amarantusa wsypać na rozgrzaną patelnię teflonową (bez tłuszczu) i mieszając prażyć kilka chwil, aż z pierwszych ziaren zacznie się robić popcorn. Ziarna zsypać do miseczki i poczekać, aż wystygną. Następie zmielić je w młynku do kawy lub blenderze - mają być grubo zmielone, nie proszek, pojedyncze ziarenka mogą pozostać w całości.

Masło umieścić w misie, dodać cukier i ucierać mikserem przez kilka minut. Następnie dodać syrop klonowy i zmiksować. Dodać zmielone ziarna amarantusa oraz pozostałe składniki i ponownie miksować, aż do dokładnego połączenia składników. Masę można zostawić na 10-15 min w lodówce. Następnie nakładać porcje łyżeczką i toczyć z nich niewielkie kulki. Kulki umieszczać na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia w ok. 2 cm odległościach od siebie (w trakcie pieczenia rozleją się trochę na boki) i lekko spłaszczyć  - moje kuleczki po delikatnym spłaszczeniu miały średnicę zbliżoną do pięciozłotówki, ale oczywiście były sporo grubsze :)

Ciasteczka piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 10 min - będą gotowe, gdy się lekko zezłocą. Po wyjęciu z piekarnika wystudzić na blaszce i dopiero, gdy będą zimne przełożyć na talerz.

Smacznego! 



Jeść czy grać?

15 komentarzy:

  1. bardzo apetyczne ciasteczka:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne muszą być :) bardzo lubię amarantus...
    Pozdrawiam :))

    OdpowiedzUsuń
  3. smaczne i zdrowe ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. jak owsiane to znaczy, że pyszne !

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale pysznie wyglądają :-) porywam kilka sztuk :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajne ciasteczka :) szkoda że te produkty nie są dostępne w sklepach stacjonarnych do których chodzę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. mmmniam... jak pięknie wyglądają.... aż szkoda jeść;p

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam owsiane ciasteczka:) Twoje prezentują się idealnie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglądają na pyszne i chrupiące. Na pewno spróbujemy takie zrobić :)
    Pozdrawiamy! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Amarantusa jeszcze nie jadłam. Ciekawa jestem ich smaku. Ciasteczka wyglądają pysznie, nic tylko chrupać :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Kusi mnie amarantus od jakiegoś czasu :) Jestem ciekawa jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Sympatyczne ciasteczka :) z amarantusem jeszcze nie piekłam, ani nie jadłam, ale na pewno są przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Idealne do herbaty, pycha! :)

    OdpowiedzUsuń

Skomentuj!

Drukuj

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...