Bardzo chrupiące ciasteczka! Idealne do herbaty czy kawy. Podczas pieczenia bardzo rozlewają się na boki, więc kuleczki z ciastem trzeba kłaść w naprawdę dużych odstępach (ok. 5 cm). Ciastka z podanych niżej proporcji najlepiej piec na dwa razy. Otręby owsiane Kupiec, których użyłam do zrobienia tych ciasteczek są bardzo drobno zmielone i świetnie zastępują mąkę.
Składniki:
- 75 g miękkiego masła
- 1 jajko
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki musli z dowolnymi dodatkami
- 4 pełne łyżki otrąb owsianych Kupiec
- 2 łyżki płatków owsianych Kupiec
- 3 łyżki otrąb granulowanych z truskawkami Kupiec
- 2 łyżki rodzynek
Masło utrzeć z cukrem (przy pomocy miksera). Dodać pozostałe składniki i zmiksować. Masę schłodzić w lodówce przez jakieś 15 min. Następnie formować z masy kulki (mniejsze od orzecha włoskiego) i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dużych odstępach. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec ok 10 min (do zezłocenia). Po wyjęciu z piekarnika ciastka należy zostawić na blaszce do wystudzenia i dopiero zimne przełożyć na talerz.
Wspaniałe ciasteczka ,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńPyszne i zawierają tyle zdrowych składników :))
OdpowiedzUsuńTakie ciacha, to my lubimy baaaardzo :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy.