czwartek, 25 lipca 2013

Kompot z wiśni

Lato jest cudowne, bo można wtedy nie tylko tworzyć smaczne warzywne dania i desery z sezonowymi owocami, ale też robić przetwory. W tym tygodniu zrobiłam na próbę kilka słoiczków kompotu z wiśni z poniższego przepisu, który pochodzi z książki "Kuchnia polska" E. Adamskiej. Przygotowałam go głównie z myślą o późniejszym wykorzystaniu wiśni do wypieku muffinek i ciast.


Składniki:
  • 1 kg wiśni
  • 1 kg cukru
  • 2 szklanki wody

Cukier zalać w garnku dwiema szklankami wody, wymieszać i zagotować. Umyte i wydrylowane wiśnie ułożyć ciasno w wyparzonych słoikach i zalać je syropem cukrowym. Słoiki zakręcić i pasteryzować przez 15 min (jeśli zalewamy wiśnie gorącym syropem, słoiki trzeba wstawić do gorącej wody). Po pasteryzacji wyjąć słoiki z gorącej wody, żeby wiśnie się nie rozgotowały. Ustawić słoiki do góry dnem i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

11 komentarzy:

  1. ja tez robię różnego rodzaju przetwory na zimę, przede wszystkim soki i dżemy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię wiśniowy, a szczególnie w połączeniu z agrestowym, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  3. kocham wiśniowy <3 aaale bym się napiła, oh :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeden z lepszych kompotów dla mnie, szkoda tylko, że nigdzie nie mogę dostać wiśni, ech :P

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie się prezentuje! Pamiętam, że w dzieciństwie mieliśmy szafkę w piwnicy, pełną słoików z kompotami - to były czasy ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Szkoda, że nie mamy już wiśni :( Kompot jest na pewno pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  7. też robiłam kompot z wiśni żeby móc go potem wykorzystać do wypieków i mas:)

    OdpowiedzUsuń
  8. dobrze jest zamknąć to co najlepsze z lata na zimę :)

    OdpowiedzUsuń
  9. na zdjęciu jest kompot a przepis to jakieś wiśnie w syropie nadające się co najwyżej jako dodatek do ciast

    OdpowiedzUsuń

Skomentuj!

Drukuj

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...