środa, 10 lipca 2013

Kasza jaglana z groszkiem i marchewką

Pomysł zaczerpnęłam z bloga Ja Jem. Kasza jaglana w wersji "na słono", chociaż z wyraźną słodyczą marchewki i groszku. Idealna jako dodatek do obiadu, np. zamiast ziemniaków.


Składniki (na ok. 2-3 porcje):
  • 1 szklanka zielonego groszku (świeżego lub mrożonego, lub konserwowego)
  • 1 spora marchewka
  • 1 szklanka kaszy jaglanej + 2 szklanki wody do gotowania
  • 1 łyżka masła
  • opcjonalnie: kawałek pora - pokrojonego i podsmażonego na maśle
  • sól i pieprz do smaku
  • do ozdoby: nitki chili ze sklepu Skworcu

Kaszę jaglaną wsypać na sitko, przepłukać najpierw zimną, a potem wrzącą wodą. Do garnka wlać 2 szklanki wody, posolić i zagotować. Marchewkę obrać i pokroić w kostkę, wrzucić do gotującej się wody. Dodać łyżkę masła i trochę pieprzu i ewentualnie podsmażonego pora. Gotować przez chwilę, następnie dodać groszek (jeśli jest świeży lub mrożony, konserwowy lepiej dodać na sam koniec, kiedy kasza już będzie prawie gotowa). sypać kaszę, przemieszać i przykryć garnek.Gotować przez 10 min. Po tym czasie zdjąć garnek z ognia, owinąć w koc lub ręcznik i odstawić na ok. 15 min. Po tym czasie kasza powinna być gotowa. Przed podaniem można posypać nitkami chili (dostępne w sklepie Skworcu).



Zainspiruj się kaszą!

6 komentarzy:

  1. ooo, to nie tylko u mnie kasza na talerzu :) Bardzo fajna opcja :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajnie,ja włąśnie obmyślam coś,żeby dołączyć do akcji:)

    OdpowiedzUsuń
  3. pięknie wygląda, ozdoba talerza obiadowego:)

    OdpowiedzUsuń
  4. O tak! Jaglanka z marchwią i groszkiem to idealne połączenie. Ja dodaje do tego jedzcze nieco świeżych ziół, najczęściej tymianku;)

    OdpowiedzUsuń

Skomentuj!

Drukuj

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...