poniedziałek, 15 lipca 2013

Bułeczki z siemnieniem lnianym

Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki. W oryginale powinno się użyć siemienia lnianego uprzednio zmielonego, ja jednak użyłam niezmielonych ziaren i bułki wyszły pyszne:)

 



Składniki:
  • ½ - ¾ szklanki mleka
  • pół szklanki wody
  • 3 łyżki miodu
  • 1 duże jajko
  • 1,5 łyżki roztopionego masła
  • 2 i ¼ szklanki mąki pszennej
  • 1 i ¼ szklanki mąki pszennej razowej
  • pół szklanki ziarenek siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka soli
  • 10 g świeżych drożdży
  • do posmarowania: mleko lub jajko, do posypania: siemię lniane

Drożdże rozpuścić w 1/3 szklanki ciepłego mleka, wymieszać z miodem i 2 łyżkami mąki. Odstawić na 15 minut. Do miski wsypać resztę mąki, zmielone w młynku lub całe siemię lniane, zaczyn drożdżowy, ciepłą wodę, resztę mleka, sól oraz jajko. Wyrobić ciasto, pod koniec wyrabiania dodać masło. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (do podwojenia objętości na ok. 1 godz).

Wyrośnięte ciasto podzielić na 16 równych części, uformować z nich kulki (ja dodatkowo na każdej bułce zrobiłam "ozdobę" z paska ciasta). Poukładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na pół godziny. Następnie posmarować roztrzepanym jajkiem lub mlekiem, posypać siemieniem lnianym.
Piec w temp. 180 stopni przez około 20 minut.


11 komentarzy:

  1. super! a jakie okrąglutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pienknie wygladają, musze wyprobować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. super, wyszły Ci takie piekne, okrąglutkie ":)

    OdpowiedzUsuń
  4. Domowe bułeczki, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiamy piec domowe pieczywo:) te bułeczki muszą być przepyszne

    OdpowiedzUsuń
  6. robiłam je już nie raz-są pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. super wyrosły:) idealne na śniadanie:)

    OdpowiedzUsuń

Skomentuj!

Drukuj

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...