Ostatnio troszkę mnie nie było - urlop, wyjazdy itp. Ale powracam do Was i planuję w sierpniu dodać całą masę apetycznych przepisów:) Mam nadzieję codziennie zaskakiwać pomysłem na coś pysznego. Dziś będą to Bułeczki z suszonymi pomidorami, a jutro znakomita Fasolada, z którą świetnie się komponują. Bułeczki mają chrupiącą skórkę i są smacznie... pomidorowe:) Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki.
Składniki (na ok. 10 bułek):
- 350 ml wody
- 2 łyżki oliwy ze słoiczka z pomidorami
- 500 g mąki pszennej chlebowej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 8 g świeżych drożdży
- 115 g suszonych pomidorów z oliwy, posiekanych
- mleko do smarowania bułek
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku dodać 1 łyżkę mąki i odstawić na ok. 5-10 min, żeby zaczęły pracować. Dodać je do pozostałych składników (oprócz pomidorów) i wyrobić (można mikserem, bo ciasto jest
klejące). Pod koniec wyrabiania dodać posiekane pomidory i wyrobić rękami. Z ciasta uformować kulę, przykryć i odstawić do podwojenia
objętości (ok. 1- 1,5 godz).
Po
tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić i podzielić na 10 równych części. Z
każdej części uformować bułeczkę i układać na blaszce oprószonej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia.
Przykryć ściereczką, odstawić do napuszenia na 30 minut. Przed samym pieczeniem
posmarować mlekiem.
Piec w temp. 200 stopni przez około 20 minut.
urocze ;)
OdpowiedzUsuńWspaniałe bułeczki,tylko pozazdrościć mogę:)
OdpowiedzUsuńTy to jednak potrafisz, smakowicie wyglada :) pozdrawiam i zapraszam, miłego dnia zycze :)
OdpowiedzUsuńskradnę ten przepis na bułeczki, pysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńWracasz bardzo apetycznym stylu:) Porywam jedną;)
OdpowiedzUsuńWow, idealne!
OdpowiedzUsuńśliczne bułeczki
OdpowiedzUsuńuwielbiam wszystkie wypieki z suszonymi pomidorami :) widzę je jeszcze na słono z oliwkami :)
OdpowiedzUsuńjuż x czasu planuję bułki z suszonymi pomidorami i ciągle to odkładam:P
OdpowiedzUsuń