wtorek, 21 maja 2013

Co pysznego można zrobić w formie z powłoką ceramiczną?

Bardzo wiele! Tarty, zapiekanki, crumble...


Widoczną na zdjęciu foremkę La Cucina otrzymałam do przetestowania dzięki uprzejmości sklepu Emako

Już na początku urzekła mnie wyglądem. Podoba mi się jej kolor i kształt. Aż przyjemnie jest wyciągnąć ją z szafki i wykorzystać do przyrządzenia obiadu, kolacji czy deseru. Ponadto ładnie prezentuje się na stole.

Do tej pory zrobiłam w tej foremce kilka zapiekanek, Wiosenną tartę z brokułem oraz Klonowo-jabłkowy pandowdy. Muszę przyznać, że jest naprawę funkcjonalna. Jej wymiary ( 29 × 26,5 × 4 cm) idealnie sprawdzają się przy pieczeniu tart.  Posiada ceramiczną powłokę, dzięki której ciasta/potrawy pieką się równomiernie i nie przywierają. Ułatwia ona także wyjmowanie dania z formy. Moim zdaniem podczas użytkowania trzeba jednak uważać, aby nie uszkodzić tej powierzchni, np. nożem.


Foremki można używać w piekarniku w temperaturze nawet do 230 stopni, dzięki czemu ma zastosowanie do wielu dań.
Jest wygodna nie tylko w użytkowaniu, ale też w zmywaniu - myje się ją szybko i bezproblemowo. Można ją myć także w zmywarce.

Foremka posiada sylikonowe uchwyty, które mają ułatwiać wyjmowanie z piekarnika. Według moich obserwacji uchwyty te trochę się jednak nagrzewają i warto przy przenoszeniu gorącej formy zaopatrzyć się w ściereczkę bądź rękawicę kuchenną.

Z informacji zawartych na stronie sklepu wynika, że forma wykonana jest z wysokiej jakości materiałów przyjaznych dla środowiska.

Podsumowując, jestem z tej foremki bardzo zadowolona :-)

Foremkę La Cucina można zakupić w kolorze fioletowym, zielonym lub czerwonym. Jej aktualna cena to 32.90zl.
Polecam!


6 komentarzy:

Skomentuj!

Drukuj

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...