Przepis ten podany był w jednym z odcinków programu Кулинарные курсы с Юлией Высоцкой, o którym już kiedyś wspominałam. Wypróbowałam, i muszę stwierdzić, że ciasto jest po prostu idealne - w strukturze i w smaku. Wychodzi go sporo - spokojnie starczy na kilka tart. Zgodnie z podaną w programie informacją, owiniętą w folię kulkę ciasta można przechowywać w lodówce do 2 tygodni. Ja przechowywałam 5 dni. W tym czasie zrobiłam z niego tartę, ogromną porcję pierożków z ziemniakami (wg rosyjskiej receptury) i porcję ciasteczek z cukrem. Oczywiście można go też zamrozić.
Jeśli w lodówce mamy takie ciasto bazowe z pewnością uratuje nas ono w wypadku wizyty niespodziewanych gości - wyjmujemy porcję, wałkujemy,wycinamy ciasteczka, smarujemy z jednej strony białkiem, maczamy w cukrze i gotowe. Możemy też błyskawicznie zrobić tartę.
Składniki:
- 420 g mąki
- dwie szczypty soli
- 250 g masła
- 1 żółtko
- ok. 2 łyżek lodowatej (!) wody
Mąkę przesiać do miski. Dodać sól. Zimne masło pokroić w małe kawałeczki. Wrzucić do mąki. Przy pomocy noża lub łyżki (absolutnie nie rękami, aby nie ocieplić ciasta) połączyć mąkę z masłem tak, aby otrzymać coś przypominającego kaszkę. Następnie dodać żółtko. Wymieszać wszystko łyżką. Dodać 1-2 łyżki lodowatej wody i szybko zagnieść ciasto rękami. Jeśli będzie taka potrzeba można dodać 1-2 kolejne łyżki wody. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 30 min.
Po tym czasie można wyjąć z lodówki potrzebny nam kawałek ciasta i upiec z niego coś pysznego:)
Pomysły na wykorzystanie kruchego ciasta można znaleźć tutaj:
bardzo lubię kruche ciasto :) można je wykorzystywać na rózne sposoby :)
OdpowiedzUsuńteż uwielbiam kruche ciasto
OdpowiedzUsuńUrocze ciasteczka,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńSkoro idealne to wypróbuję koniecznie!
OdpowiedzUsuńja często mrożę kruche ciasto, wtedy jest mniej z nim zabawy. robię raz a większą porcję i starcza na 2-3 ciasta:)
OdpowiedzUsuńpyszności małe :)
OdpowiedzUsuńcudo :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i zapraszam :)
Zrobiłaś takie ciacha z cukrem moje ulubione z dzieciństwa. :-)pyszne są
OdpowiedzUsuńświetny pomysł! dobrze mieć zapas takiego ciasta:)
OdpowiedzUsuń