poniedziałek, 20 maja 2013

Idealne ciasto kruche - przepis bazowy

Przepis ten podany był w jednym z odcinków programu Кулинарные курсы с Юлией Высоцкой, o którym już kiedyś wspominałam. Wypróbowałam, i muszę stwierdzić, że ciasto jest po prostu idealne - w strukturze i w smaku. Wychodzi go sporo - spokojnie starczy na kilka tart. Zgodnie z podaną w programie informacją, owiniętą w folię kulkę ciasta można przechowywać w lodówce do 2 tygodni. Ja przechowywałam 5 dni. W tym czasie zrobiłam z niego tartę, ogromną porcję pierożków z ziemniakami (wg rosyjskiej receptury) i porcję ciasteczek z cukrem. Oczywiście można go też zamrozić.
Jeśli w lodówce mamy takie ciasto bazowe z pewnością uratuje nas ono w wypadku wizyty niespodziewanych gości - wyjmujemy porcję, wałkujemy,wycinamy ciasteczka, smarujemy z jednej strony białkiem, maczamy w cukrze i gotowe. Możemy też błyskawicznie zrobić tartę. 





Składniki:
  • 420 g mąki
  • dwie szczypty soli
  • 250 g masła
  • 1 żółtko
  • ok. 2 łyżek lodowatej (!) wody

Mąkę przesiać do miski. Dodać sól. Zimne masło pokroić w małe kawałeczki. Wrzucić do mąki. Przy pomocy noża lub łyżki (absolutnie nie rękami, aby nie ocieplić ciasta) połączyć mąkę z masłem tak, aby otrzymać coś przypominającego kaszkę. Następnie dodać żółtko. Wymieszać wszystko łyżką.  Dodać 1-2 łyżki lodowatej wody i szybko zagnieść ciasto rękami. Jeśli będzie taka potrzeba można dodać 1-2 kolejne łyżki wody. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 30 min.

Po tym czasie można wyjąć z lodówki potrzebny nam kawałek ciasta i upiec z niego coś pysznego:)

Pomysły na wykorzystanie kruchego ciasta można znaleźć tutaj:

9 komentarzy:

  1. bardzo lubię kruche ciasto :) można je wykorzystywać na rózne sposoby :)

    OdpowiedzUsuń
  2. też uwielbiam kruche ciasto

    OdpowiedzUsuń
  3. Urocze ciasteczka,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Skoro idealne to wypróbuję koniecznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. ja często mrożę kruche ciasto, wtedy jest mniej z nim zabawy. robię raz a większą porcję i starcza na 2-3 ciasta:)

    OdpowiedzUsuń
  6. cudo :)
    pozdrawiam i zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobiłaś takie ciacha z cukrem moje ulubione z dzieciństwa. :-)pyszne są

    OdpowiedzUsuń
  8. świetny pomysł! dobrze mieć zapas takiego ciasta:)

    OdpowiedzUsuń

Skomentuj!

Drukuj

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...