Jabłka w syropie klonowym pod chrupiącą kruszonką z płatków owsianych i migdałów... Przepis na ten zdrowy deser pochodzi z Książki kucharskiej Jean Carper.
Składniki:
- 4 duże jabłka
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1/2 szklanki rodzynek (użyłam rodzynek melelayer ze sklepu Skworcu)
- 1/4 szklanki syropu klonowego (użyłam syropu ze sklepu Skworcu)
"Kruszonka"
- 1 szklanka surowych płatków owsianych
- 1/3 szklanki mąki
- 1/2 szklanki posiekanych migdałów
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki syropu klonowego (użyłam syropu ze sklepu Skworcu)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (użyłam ekstraktu ze sklepu Skworcu)
Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Jabłka umyć. Można je obrać lub pozostawić w skórkach. Cienko poszatkować i umieścić w misce. Do jabłek dodać sok z cytryny, cynamon, rodzynki i syrop.
Brytfankę posmarować cienko masłem lub spryskać olejem rzepakowym. Umieścić w niej jabłka, przykryć folią aluminiową, wsadzić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30 min, aż jabłka zmiękną.
W misce połączyć składniki "kruszonki" i wysypać ją na miękkie jabłka. Zapiekać w piekarniku (tym razem brytfanki nie przykrywać) kolejne 20-30 min, aż wierzch zrobi się kruchy.
Dlaczego ten deser jest zdrowy?
- Jabłka i rodzynki zawierają dużo przeciwutleniaczy.
- Płatki owsiane zapobiegają nadciśnieniu i obniżają poziom cholesterolu.
- Cynamon łagodzi skoki cukru we krwi."
(Książka kucharska Jean Carper)
Do upieczenia jabłek pod tą smakowitą kruszonką użyłam okrągłej formy z ceramiczną powłoką ze sklepu Emako. Wkrótce na blogu opiszę wrażenia, dotyczące korzystania z tej foremki.
Taką kruszonkę uwielbiam :) Zdrowa chwila słodkiego zapomnienia ;)
OdpowiedzUsuńSuper ta kruszonka i te jabłka oj zjadłabym :))
OdpowiedzUsuńNo dobra muszę pędzić do kuchni. Udowodniłaś mi, że jestem głodna!
OdpowiedzUsuńOd samego patrzenia czuję się ujędrniona, mam mniej cellulitu i tryskam zdrowiem:) Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńbardzo kuszące!:)
OdpowiedzUsuńmniam , jakie to musi być smaczne , ta kruszonka *-*
OdpowiedzUsuńoj to musiało być pyszne ;) mniam, mniam
OdpowiedzUsuńidealne na śniadanie albo deser :) bardzo fajny pomysł
OdpowiedzUsuńintrygujący przepis - już dodany do spisu :)
OdpowiedzUsuńpyszności :)
OdpowiedzUsuńTo musi byc pyszota!!!
OdpowiedzUsuńbardzo fajny przepis i musi być to smaczne :-)
OdpowiedzUsuń