poniedziałek, 29 kwietnia 2013

Wiosenna tarta z brokułem

Ostatnio pochłonęły mnie wiosenne porządki... Ale kulinarnie również nie próżnowałam:) W chwilach odpoczynku oglądałam odcinki programu 'Кулинарные курсы с Юлией Высоцкой', dzięki któremu poznałam kilka świetnych przepisów. Jego prowadzącą jest rosyjska aktorka, właścicielka jednej z moskiewskich restauracji, redaktor naczelna czasopisma «ХлебСоль» i autorka książek kulinarnych, które w Rosji stały się bestsellerami. Jeśli znacie rosyjski to polecam drugi sezon tego programu, a także stronę Едим дома. Tą tartę upiekłam po obejrzeniu odcinka, poświęconego wyrobom z kruchego ciasta. Brokuły bardzo pasują mi do tarty i moim zdaniem nadają jej wiosennego wymiaru:)
 


 
Składniki na spód :
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła 
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 1 łyżka lodowatej wody
(na spód można też wykorzystać część ciasta z przepisu na idealne kruche ciasto, które wkrótce zamieszczę na blogu:)
 
Składniki na farsz:
  • 1/2 brokuła (bez twardych części)
  • kawałek pora (ok. 6 cm)
  • 1-2 plasterki wędliny (opcjonalnie)
  • łyżeczka oleju i łyżeczka masła do smażenia
  • 70 g żółtego sera
  • 2 jajka
  • 100 ml śmietany
  • ok. 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1/6 łyżeczki pieprzu cayenne
  • dwie szczypty czarnego pieprzu
 
Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli oraz zimne masło pokrojone w kawałki. Nożem lub łyżką posiekać masło z mąką. Dodać żółtko i łyżką rozetrzeć z mąką i masłem. Następnie dodać łyżkę wody (jeśli jest taka potrzeba można dodać troszkę więcej) i szybko zagnieść ciasto rękami. Uformować kulkę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 15 min. do lodówki.

Schłodzone ciasto wywałkować na koło o średnicy trochę większej niż foremka na tartę. Wywałkowane ciasto przekładamy na foremkę i dociskamy tak, aby brzegi też były wylepione ciastem. Zamiast wałkować ciasto, można nim po prostu szybko wylepić foremkę. 

Ciasto nakłuwać widelcem, przykryć folią aluminiową (lub papierem do pieczenia), na folię wysypać obciążniki ceramiczne lub po prostu fasolę, groch itp. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec 15 min. Po tym czasie zdjąć folię i podpiec ciasto z włączoną tylko górną grzałką ok. 5 min. Podpieczone ciasto lekko ostudzić.
 
Brokuła umyć podzielić na małe różyczki. Wrzucić do wrzącej, nieosolonej wody i gotować ok. 2 min. Wyłączyć gaz i zostawić brokuła w wodzie jeszcze na minutę. Następnie odcedzić.
 
Wędlinę pokroić w paseczki. Podsmażyć na małej ilości oleju. Wędlinę zdjąć z patelni, wrzucić na nią masło i pokrojonego pora. Smażyć (mieszając) aż się zeszkli. 
 
Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jajka rozbić do miski, dodać śmietanę i rozbić trzepaczką na jednolitą masę. Dodać przyprawy, podduszonego pora oraz połowę tartego żółtego sera. Wymieszać.
 
Na upieczony spód tarty wylać 3/4 masy jajecznej. Na nią wyłożyć różyczki brokuła oraz podsmażoną wędlinę. Polać pozostałą masą jajeczną. Z wierzchu posypać żółtym serem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec 15-20 min.
 

 Tartę upiekłam w bardzo fajnej foremce ze sklepu Emako, o której wkrótce napiszę więcej:)

12 komentarzy:

Skomentuj!

Drukuj

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...