środa, 29 maja 2013

Ciasto drożdżowe pod delikatnie truskawkowo-owsianą kruszonką

Takie ciasto wykonałam wczoraj. Na drożdżówkę miałam ochotę od dłuższego czasu. Żałowałam tylko, że nie mam pod ręką rabarbaru, ale wczorajsza okropna pogoda oraz moje lenistwo przeszkodziły w wyprawie do sklepu. Zrobiłam więc z suszoną żurawiną i rodzynkami, ale do ciasta z tego przepisu można dodać dowolne dodatki. Otrzymana do przetestowania Owsianka z truskawkami od firmy Kupiec zachęciła mnie do stworzenia kruszonki z jej dodatkiem. Oto efekty:


Składniki:
550 g mąki pszennej (np. tortowej)
25 g drożdży
1 szklanka mleka
1 jajko 
6 łyżek cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli
2-3 łyżki wody
3 łyżki roztopionego masła
dodatki - np. bakalie, owoce (ilość wg uznania)

Na kruszonkę:
120 g masła
125 g mąki
6-7 łyżek cukru 
opakowanie owsianki truskawkowej Kupiec (50 g)

Zrobić rozczyn: drożdże rozetrzeć w misce z 3 łyżkami cukru, dodać letnie mleko i 3 łyżki mąki, wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 5-10 min. Do wyrośniętego rozczynu wsypać przesianą mąkę, dodać jajko, masło, szczyptę soli, pozostały cukier, cukier waniliowy, wodę oraz bakalie i zagnieść gładkie ciasto. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. W tym czasie ciasto powinno podwoić objętość.

Kruszonka: chłodne masło pokroić na kawałki, dodać cukier, owsiankę (proszek) oraz mąkę. Zagnieść. Jeśli konsystencja będzie tego wymagała można dodać mąki lub masła. Wstawić na chwilę do lodówki.

Wyrośnięte ciasto drożdżowe przełożyć do formy (moja miała wymiary 25cmx35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia . Przykryć ściereczką i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 25 min. W tym czasie można nagrzać piekarnik do 180 stopni.

Wyrośnięte ciasto można posmarować cienko roztrzepanym jajkiem lub mlekiem (ale nie jest to konieczne). Można także poukładać na nim owoce. Posypać przygotowaną wcześniej kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40-45 min (z owocami może troszkę dłużej) w 180 stopniach.

 
  
logo pobrane ze strony producenta


13 komentarzy:

  1. Jak drożdżowe to się częstuję ,ale puszyste.

    OdpowiedzUsuń
  2. Drożdżowe - moja miłość:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ojjjj, kruszonkę aż chce się zrywać palcami i podjadać :)

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszny pomysł, też zrobiłam wczoraj ciasto drożdżowe, bardzo je lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  5. mniam poprosze o małą porcję :)
    pozdr i zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dawno nie jadłam żadnego drożdżowego ciacha, wygląda super! ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. co za pyszności, nie ma to jak drożdżowe domowe. Kruszonka z owsianką super :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Z mleczkiem albo kawką mniam rewelacja :D

    OdpowiedzUsuń
  9. bardzo ciekawy pomysł z ta owsianką:)

    OdpowiedzUsuń
  10. ostatnio ciągle mam ochotę na drożdżowe:)

    OdpowiedzUsuń

Skomentuj!

Drukuj

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...