środa, 20 marca 2013

Pszenne tortille

Przepis zobaczyłam wczoraj na blogu Bettycook i od razu przystąpiłam do wykonania tortilli. Otrzymałam spory stosik apetycznych placków. Takie tortille mają bardzo szerokie zastosowanie - można w nie zawijać najróżniejsze farsze.




Składniki:
  • 200 g mąki pszennej (użyłam mąki typu 500)
  • 1 łyżka smalcu
  • 250 - 300 ml wody
  • 1 łyżeczka soli

Mąkę przesiać do miski, dodać sól, wymieszać. Dodać smalec i wmieszać go w mąkę. Do miski stopniowo dodawać wodę, mieszając. Wodę dodawać aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta (ma być gładkie i elastyczne) - prawdopodobnie wystarczy szklanka wody, albo nawet nieco mniej (ja od razu wlałam 300 ml jak sugerował pierwotny przepis i musiałam dodać sporo mąki, bo ciasto było bardzo rzadkie). 

Gdyby ciasto było zbyt rzadkie można dodać trochę mąki. Z ciasta odrywać kawałki (wielkości małej mandarynki), kłaść na umączoną stolnicę i wałkować na bardzo cienkie placki (o grubości ok. 2 mm). W czasie wałkowania ciasto można podsypywać mąką. Aby otrzymać okrągłe tortille na środku każdego wywałkowanego placka należy położyć np. miskę (o wielkości odpowiedniej do patelni, na której placki będą pieczone) i "obrysować" nożem okrągły kształt. Odcięte skrawki z powrotem dodać do ciasta na tortille.

Okrągły placek położyć na rozgrzaną patelnię i piec ok. 10 sekund z każdej strony (czas pieczenia zależy od temperatury). Kiedy na powierzchni placka pojawią się apetyczne pęcherzyki, można przewrócić go na drugą stronę. Trzeba stać przy patelni i pilnować, aby placek się nie przypalił. W ten sposób upiec wszystkie placki.

Ja na tortille nałożyłam pokrojone surowe warzywa, sos czosnkowy i kawałki upieczonej piersi z kurczaka. Niestety głód przeszkodził w zrobieniu zdjęcia, znikły zbyt szybko:)


Do wałkowania placków użyłam silikonowego wałka ze sklepu Emako.

6 komentarzy:

  1. Rodzinnie uwielbiamy totritte ale nigdy jeszcze ich sama nie robiłam. Może się w końcu odważę:)
    pozdr
    P.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam do zrobienia:) Trochę pracy przy nich jest, ale za to ile przyjemności z jedzenia:)

      Usuń
  2. tortilla jest pyszna i jak widać zaraźliwa:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dobry pomysł na kolację, zrobię:)

    OdpowiedzUsuń
  4. oj mają szerokie zastosowanie:) jadłabym aż miło!

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie wiedziałam, że tortille można samemu tak łatwo zrobić ;) niedługo wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Skomentuj!

Drukuj

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...