środa, 11 czerwca 2014

Chleb zmieniający życie (z samych ziaren, bez mąki i drożdży)

Od dawna zabierałam się do zrobienia tego chleba. Planowałam kupić babkę plesznik, która występuje w oryginalnym przepisie, ale natknęłam się na wersję z bloga Jadłonomia, w której została ona zastąpiona zmielonym lnem. W związku z dużą ilością tego składnika w chlebie dominuje smak siemienia lnianego. Zamiast syropu z agawy użyłam mniejszej ilości syropu klonowego, migdały zastąpiłam innymi ziarnami (pestkami dyni wymieszanymi z sezamem) i wzbogaciłam chleb nasionami chia.


Składniki (na jedną standardową keksówkę):
  • 1 szklanka ziaren słonecznika
  • 3/4 szklanki siemienia lnianego - można użyć pół na pół złotego i brązowego (dostępne w sklepie Skworcu)
  • 1/2 szklanki pestek dyni (dostępnych w sklepie Skworcu) - można wymieszać je z sezamem
  • 1 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 10 czubatych łyżek zmielonego siemienia lnianego
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka syropu klonowego (dostępnego w sklepie Skworcu)
  • 5 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 1 1/2 szklanki letniej wody + 3 łyżki
  • opcjonalnie: 2 łyżki nasion chia (dostępnych w sklepie Skworcu)

Wszystkie ziarna, płatki, sól i mielony len wsypać do miski i wymieszać. Osobno wymieszać wodę, syrop klonowy i rozpuszczony olej kokosowy. Suche i mokre składniki połączyć i dokładnie wymieszać. Przełożyć do keksówki wysmarowanej olejem kokosowym. Masę ubić łyżką. Odstawić na 1 - 2 godziny, aby woda całkiem się wchłonęła. 

Wstawić do nagrzanego piekarnika (185 stopni) i piec 50-60 min. Gotowy chleb, postukany od spodu, powinien wydać głuchy odgłos :) Upieczony chleb wyjąć z formy i wystudzić. Kroić ostrym, cienkim nożem, kiedy będzie całkowicie zimny (!). Najlepiej kroi się na drugi dzień.


Wymagająca dieta

5 komentarzy:

  1. Chętnie dla odmiany jadła bym taki chlebek od czasu do czasu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo interesująca propozycja szczególnie dla bezglutenowców :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Musi być bardzo pożywny i jak dla mnie idealny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow! Jaki ciekawy przepis :) Spróbowałabym :)

    OdpowiedzUsuń

Skomentuj!

Drukuj

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...