poniedziałek, 17 grudnia 2012

Zakręcone bułeczki

Te bułeczki będą dobrą podstawą do kanapek - zarówno tych na słono, jak i tych na słodko. A przy okazji tak pięknie wyglądają na talerzu:) Przepis pochodzi z tego rosyjskiego bloga.



Składniki (na 12 bułeczek):
  • 450 g mąki pszennej 
  • 45 g masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 225 ml mleka
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • mak do posypania

Drożdże i cukier rozpuścić w ciepłym mleku. Masło roztopić. Mąkę przesiać do dużej miski (ok pół szklanki mąki można odłożyć i jeśli później będzie trzeba stopniowo dodawać do ciasta podczas wyrabiania - masa jest dość gęsta) , dodać sól, wymieszać. Dodać mleko z drożdżami i przestudzone roztopione masło. Ciasto wyrabiać ok. 5min., aż do uzyskania gładkiej, elastycznej konsystencji. Ciasto przykryć i odłożyć do wyrastania na ok. 1 -1,5 godz.


Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części. Z każdej części uformować ok. 30 cm. wałek, który należy potem spiralnie skręcić, aby wyszedł "ślimaczek". Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i odłożyć do wyrośnięcia na ok. 35 min.




Wyrośnięte bułeczki przed włożeniem do pieca posmarować mlekiem i posypać makiem. Piec w nagrzanym do 190 stopni piekarniku ok. 20-25 min.


4 komentarze:

Skomentuj!

Drukuj

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...