czwartek, 27 grudnia 2012

Skręcane serowe paluchy

Przepis na te paluchy pojawiał się w różnych wersjach na wielu blogach. Jest to idealna przekąska np. do piwa - prosta i szybka w przygotowaniu.


Składniki (na ok. 9 paluchów):
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 1  jajko
  • ok. 70g startego żółtego sera
  • przyprawy (ja daję kminek, pieprz cayenne, słodką paprykę i oregano)
  • sezam do posypania

Ciasto francuskie rozłożyć. Posmarować go roztrzepanym jajkiem. trochę jajka należy zostawić do posmarowania paluchów. Posmarowane ciasto oprószyć przyprawami. Na połowie ciasta rozłożyć zółty ser.


Przykryć drugą połową ciasta. Dobrze docisnąć dłońmi. Pokroić w paski o równej szerokości.


Każdy pasek skręcić w spiralkę (w tym celu końce paska skręcamy w przeciwnych kierunkach). Gotowe spiralki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy paluch posmarować pozostałym jajkiem i posypać sezamem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 15 min.


4 komentarze:

Skomentuj!

Drukuj

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...