Składniki (na ok. 9 paluchów):
- opakowanie ciasta francuskiego
- 1 jajko
- ok. 70g startego żółtego sera
- przyprawy (ja daję kminek, pieprz cayenne, słodką paprykę i oregano)
- sezam do posypania
Ciasto francuskie rozłożyć. Posmarować go roztrzepanym jajkiem. trochę jajka należy zostawić do posmarowania paluchów. Posmarowane ciasto oprószyć przyprawami. Na połowie ciasta rozłożyć zółty ser.
Przykryć drugą połową ciasta. Dobrze docisnąć dłońmi. Pokroić w paski o równej szerokości.
Każdy pasek skręcić w spiralkę (w tym celu końce paska skręcamy w przeciwnych kierunkach). Gotowe spiralki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy paluch posmarować pozostałym jajkiem i posypać sezamem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 15 min.
Jestem zachwycona!
OdpowiedzUsuńPaluchy super! Ser z kminkiem i ciasto francuskie - pycha!
OdpowiedzUsuńoo..super pomysł :)
OdpowiedzUsuńPrzepis zdecydowanie do wyprobowania,rewelacja!!!
OdpowiedzUsuń