Składniki na ciasto:
- 300g mąki pszennej
- 30g drożdży świeżych
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1/2 szklanki mleka
- 3 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
Składniki na farsz:
- 1 kg pieczarek
- 50-60g startego żółtego sera
- 1 jajko
- przyprawy
- białko do smarowania
Mąkę przesiać do dużej miski. Drożdże i cukier rozpuścić w letnim mleku, dodać do mąki wraz z pozostałymi składnikami. Wymieszać, a później dobrze wyrobić (gdyby ciasto było zbyt rzadkie można dodać 2-3 łyżki mąki). Wyrobione ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i zostawić do wyrastania na ok. 45min.
Przygotować farsz: umyte i obrane pieczarki pokroić, i smażyć na maśle (najpierw pod przykryciem, a potem odkryte - ważne jest, aby woda całkowicie odparowała). Usmażone i ostygnięte pieczarki wymieszać z tartym żółtym serem, doprawić solą, pieprzem, pieprzem cayenne, oregano itp. Dodać jajko i wymieszać.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na dosyć cienki, prostokątny placek. Wyłożyć farsz i zawijać w roladę (zawijać od dłuższego boku). Roladę przykryć i zostawić na 15min do wyrastania. Po tym czasie pokroić ją na ok. 1,5-2cm plastry i delikatnie przenosić je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
Każdą roladkę posmarować roztrzepanym białkiem. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec ok. 20-25 minut.
Z podanych proporcji wychodzi sporo roladek, ale część można śmiało zamrozić - po rozmrożeniu i podgrzaniu smakują jak świeżo upieczone:)
Bardzo fajnie wyglądają. Z chęcią bym spróbowała.
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszystko co pieczarkowe i co pieczarki ma w sobie :) Zapisuję do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńwyglądają pysznie :) fajny przepis
OdpowiedzUsuńZnakomity pomysl! Wygladaja prze-apetycznie!
OdpowiedzUsuńDziekuje za udzial w akcji!
Kasia
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl
Ja własnie dzisiaj je robie zobaczymy jak wyjda.
OdpowiedzUsuń