środa, 12 grudnia 2012

Zupa z brązowej soczewicy

Obejrzałam ostatnio krótki filmik - przepis na tradycyjną zupę z soczewicy "Linsensuppe". Zainspirowało mnie to do zrobienia zupy z soczewicy. Zupa jest sycąca, bardzo smaczna. Robi się ją szybko i bezproblemowo. Dobrze komponuje się ze zieleniną.


Składniki:
  • 250g soczewicy (u mnie brązowa soczewica bio)
  • 150g wędzonego boczku
  • 1 duża cebula
  • 1 średnia marchewka
  • kawałek pora
  • 1 średni ziemniak
  • listek laurowy
  • przyprawy
  • pęczek szczypiorku

Soczewicę przesypać do miski i zalewać wodą. Na patelni podsmażyć pokrojony w kostkę boczek. Kiedy będzie lekko zrumieniony dodać posiekaną cebulę, wymieszać. Później na patelnie stopniowo wykładać pokrojoną w kostkę marchewkę i posiekanego pora. Całość delikatnie posolić, podsmażyć, od czasu do czasu zamieszać. Następnie na patelnię wyłożyć wypłukaną i odcedzoną soczewicę. 


Zamieszać. Po chwili zawartość patelni przełożyć do garnka i zalać wodą. 

Kiedy zupa się zagotuje wrzucić pokrojonego ziemniaka, listek laurowy, przyprawy (dałam sól, pieprz, kminek, pieprz ziołowy, pieprz cayenne, mrożoną natkę pietruszki, mrożony koperek).

Gotować na małym ogniu ok. 45 min, od czasu do czasu mieszając i sprawdzając stan wody (soczewica pęcznieje i "pije" wodę). Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Skomentuj!

Drukuj

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...